Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2010-11-27 16:31:00

A klímaváltozásról szóló cikkek fordítva sülnek el

A Psychological Science-ben megjelent új tanulmány rámutatott arra, hogy a globális felmelegedésről szóló ijesztő üzenetek ellenkező hatást válthatnak ki, vagyis az emberek szkeptikusan állnak hozzá a klímaváltozáshoz.

"A tanulmányunkból kiderül, hogy a globális felmelegedés lehetséges pusztító hatásai megrengetik az emberek alapvető elképzeléseit arról, hogy a Föld egy biztonságos, stabil élőhely. Ennek eredményeképpen az emberek alábecsülhetik a globális felmelegedést bizonyító tényeket." - mondta Robb Willer, a Kaliforniai Egyetem pszichológusa.

A figyelmeztetésekre az emberek azzal reagálhatnak, hogy vitatják a bizonyítékokat, és mégsem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. Willer elmondta, hogy ha a figyelmeztető üzeneteket a lehetséges megoldások felvázolásával együtt közvetítik, akkor sok ember le tudja győzni a szkepticizmusát. Szerinte fontos egy ilyen kezdeményezés, mert a legfrissebb felmérések azt mutatják, a legtöbb ember elutasítja a globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmakat.

Willerék két kísérlete közül az egyikben 97, a UC Berkeley-n tanuló diák vett részt. Megkérdezték tőlük, hogy szerintük a világ észszerű vagy sem. Egy cikk két változatát kapták olvasásra, mely tartalmazta az ENSZ Klímaváltozásról Szóló Kormányközi Bizottsága által biztosított tényszerű adatokat. A résztvevők fele olyan cikkeket kapott, melyek a globális felmelegedés apokaliptikus következményeit ecsetelték végkifejletként. A többiek olyan munkákat olvashattak, melyek pozitív üzenetet hordoztak a lehetséges megoldások felvázolásával. A pozitív üzenet hatására az emberek nyitottabbak lettek, jobban hittek a tudomány erejében. A világvége-hangulat azonban csak kételkedést szült.

A második kísérletben 45 önkéntest toboroztak 30 amerikai városból és megvizsgálták, hogy az "észszerű világ"-ba vetett hit növelésével szkeptikusabbak lesznek-e az emberek a globális felmelegedéssel kapcsolatban. A résztvevők ezután olyan videót láttak, ahol ártatlan gyermekeken keresztül illusztrálták a globális felmelegedés jövő generációt sújtó állítólagos veszélyeit. Azok, akik észszerűnek gondolták a világot, kétkedéssel szemlélték a klímaváltozást, és kevésbé hajlottak arra, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat. "A félelemre alapozó megközelítés, különösen, ha nem társul érthető megoldási javaslattal, öngólt lő, és aláaknázza az eredeti szándékot." - magyarázták a kutatók.

forrás: medipress

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.