Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-17 18:44:00

A KDNP soknak tartja a 48 órát ügyvéd nélkül

Elhagyná a kereszténydemokrata Rubovszky György a büntetőeljárási törvény módosításából a kiemelt jelentőségű ügyben fogva tartott gyanúsítottaknál a védő nélküli fogva tartási időt.

Rubovszky György a javaslatból elhagyná azt a pontot, amely arra vonatkozna, hogy kiemelt jelentőségű ügyben fogva tartott gyanúsítottat hetvenkét órán belül ki kell hallgatni, és ha a kihallgatásra az őrizet első negyvennyolc óráján belül kerül sor, a gyanúsított kihallgatásán nem vehet részt védő. A KDNP-s politikus szerint az alkotmány és az alaptörvény rendelkezéseibe ütközik az őrizetbe vétel határidejének a meghosszabbítása, valamint a védelemhez való jog csorbítása
 


48 óra helyett 24?

Lázár János pénteken az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a tervezett 48-ról 24 órára csökkenhet a védővel való fogvatartotti érintkezés korlátozásának időtartama. A Fidesz frakcióvezetőjének közlése szerint nyitottak az ezzel kapcsolatos módosító javaslatokra, és - áttekintve a nemzetközi gyakorlatot is - változtatni fognak az eredeti indítványon: nem 48, hanem 24 óra lesz a védővel való érintkezés korlátozásának időtartama, "de korlátozható lesz a bűncselekmény felderítése, a nyomozás sikeressége és az állam büntetőigényének érvényesítése érdekében".

A kereszténydemokrata politikus kiemelné a tervezetből azt a részt is, amely szerint kiemelt jelentőségű ügyben elrendelt őrizet legfeljebb százhúsz óráig tarthat, s az őrizet első negyvennyolc órájában a terhelt nem találkozhat védőjével. A KDNP-s képviselő indokolása azt rögzíti, hogy a hatályos alkotmány és az elfogadott alaptörvény kimondja, hogy a lehető legrövidebb ideig tartható fenn az őrizetbe vétel. Vagy szabadon kell bocsátani az őrizetest, vagy bíróság elé kell állítani. Rubovszky György indokolatlannak tartja az általános szabálytól történő eltérést, s mint írta ugyancsak a hatályos alkotmány, valamint az elfogadott alaptörvény biztosítja a védelem jogát az egész eljárásban, ennek a korlátozása is mellőzendő.
 

Poligráf csak beleegyezéssel

A kormánypárti képviselő szintén elhagyná azt a passzust is, amely szerint kiemelt jelentőségű ügyben a tanú vallomása poligráf alkalmazásával is vizsgálható. A kereszténydemokrata politikus szerint a poligráf alkalmazása a gyanúsított vallomásának vizsgálata során csak akkor lehetséges, amennyiben a gyanúsított ahhoz hozzájárul. Teljesen indokolatlan a tanú vallomásának vizsgálata során ennek a szigorú módszernek a bevezetése - írta módosítása indoklásában.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pénteken az MTI-nek elmondta: a kereszténydemokrata frakció még nem foglalt állást, a kérdéssel a frakcióértekezleten foglalkoznak majd. Hozzátette: tiszteletben tartják a képviselő szabad döntését, hogy módosító indítványokat kívánt beadni a javaslathoz.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.