Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-04 17:55:00

A jövő technológiáinak fejlesztői Budapesten

 

A jövő technológiáinak fejlesztői, a legmodernebb tudományok művelői találkoznak és mutatják be legújabb fejlesztéseiket a fet11 - A jövő technológiái (Future and Emerging Technologies) elnevezésű európai konferencián és kiállításon Budapesten szerdától.

 

Az Európai Bizottság által a magyar EU-elnökség ideje alatt rendezett háromnapos konferencia teret biztosít az egyes tudományágak közötti párbeszédnek. A fet11 a különféle tudományágakat és közösségeket összekapcsoló hidak építését tűzte ki célul, valamint támogatja a tudomány, a politika és a társadalom közötti párbeszédet.

A konferenciát megnyitó beszédében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is kifejtette, mindenképpen nagy szükség van az egyes tudományterületek közti kooperációra, hiszen így lehet elérni igazi áttöréseket. Az Akadémia elnöke szerint az együttműködésen alapuló, versenyképessé váló európai technológiai tudás jobbá és biztonságosabbá teheti az emberek életét például a környezetbarát, új energiaforrások kutatásával és fejlesztésével. A budapesti konferencia pedig jelentős mértékben hozzájárul ennek a célnak az eléréséhez.

A konferencián ismert tudósok és magas szintű politikaformálók tartanak előadást jövőbe mutató, kockázatos és hosszú távú információtudományos és technológiai kutatásokról. A hozzávetőlegesen 800 résztvevő száz előadást hallgathat meg harminc tematikus szekció keretében. Felszólal mások között Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, Artur Ekert, az Oxfordi Egyetem kvantumfizika-professzora, Rodney Douglas neuroinformatikus és Prószéky Gábor, Magyarország első nyelvtechnológiai vállalata, a Morphologic igazgatója.

A konferencia látogatói az előadásokkal párhuzamosan kiállítás keretében testközelből ismerkedhetnek meg Európa leginnovatívabb projektjei közül huszonnyolccal, köztük emberszabású robotok képességeit, valamint az emberi agy és a számítógép kapcsolatának lehetőségeit bemutató modellekkel és projektekkel

A fet11 konferencia alkalmával Neelie Kroes bejelenti azt a hat FET-zászlóshajó programot, amelyek közül 2012-ben kettőt választanak ki. E két projekt a következő tíz évben egyenként évente százmillió eurós költségvetéssel működhet majd. A FET-zászlóshajók olyan nagy léptékű tudományos kutatási programok, amelyek keretében a részt vevő együttműködő partnerek tudományos és technológia áttörést igyekeznek elérni.

Az eseményen a tudomány kávéház kötetlen találkozó- és beszélgetőhelyet biztosít, ahol a résztvevők informális módon mutathatják be ötleteiket. A fet11 részletes programja valamint a konferencián és a kiállításon bemutatott projektekről és fejlesztésekről szóló információk olvashatók az esemény honlapján (www.fet11.eu).

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.