Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-16 16:00:00

A jövő év végéig nem várható kamatváltozás

A jegybanki alapkamat 6,00 százalékos szinten tartását várják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának jövő keddi ülésétől az elemzők, akik szerint a kamat 2012 végéig is ezen a szinten marad.

A Reuters felmérése szerint a megkérdezett 25 elemző közül kivétel nélkül mindenki kamattartást vár, így szeptember lehet a hetedik hónap, amikor nem változik a jegybanki alapkamat. Az elemzők közül hárman az év égére az alapkamat 0,25 százalékos csökkentésére számítanak, hárman pedig kamatemelést várnak, de az átlag változatlanul 6 százalék maradt. Jelentősen csökkentették az idei és a jövő évi GDP előrejelzésüket a szakértők: 2011-ben 1,55 százalékos növekedést várnak a korábbi 2 százalék után, 2012-re 1,9 százalékra szállították le a korábbi 2,4 százalékos növekedési mutatót.

Az MNB jövő héten megjelenő új inflációs előrejelzésben nem várható jelentős változás. Ezt jelzi, hogy az elemzői kar 2011-re 3,9 százalékos átlagos inflációval számol a korábbi 3,8 százalék után, idén decemberre 3,5 százalékra csökkenhet az infláció (a korábbi előrejelzés 3,35 százalék volt), a jövő évi átlagos ráta 3,3 százalékra módosul a korábban várt 3,2 százalék helyett.
Az államháztartás idei GDP arányos hiányáról szóló előrejelzés is lényegesen változott az előző hónaphoz képest: bár még mindig többletet vár az elemzői kar, az új mutató 1 százalék a korábbi 2 százalékkal szemben.  A jövő évi hiányszámra vonatkozó prognózis alig mozdult: az átlag 2,85 százalék, a korábbi 2,8 százalék után. (A kormány a konvergenciaprogramban 2,5 százalékos hiánycélt rögzített.)


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.