Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-13 15:43:00

A jordániai király jól van és lemondott előjogáról

A jordániai kormány szóvivője hétfőn cáfolta azt a korábban felröppent hírt, hogy a király gépkocsioszlopát támadás érte.

Egy biztonsági illetékes előbb azt közölte, hogy II. Abdalláh konvoját fiatalok egy csoportja kövekkel és üres palackokkal dobálta meg, amikor az uralkodó a déli országrészben tett látogatása során Tafílába érkezett. A nyilatkozó jelezte, hogy a királynak nem esett baja.
A kormányszóvivő szerint szó sem volt kő- és palackdobálásról. Fiatalok tömege csődült össze a királyt szállító konvoj körül, de csak azért, hogy kezet rázhassanak az uralkodóval. Amikor rendőrök megpróbálták őket távol tartani, lökdösődés támadt. A királyi udvar illetékese is megerősítette: a szeretetteljes fogadás gesztusa fejeződött ki, nem támadás volt.

II. Abdalláh ténymegállapító útra utazott Jordánia déli térségébe. Személyesen óhajtja megtekinteni az infrastrukturális beruházások megvalósítását, és meg akarja hallgatni alattvalói kérelmeit.
Több arab országhoz hasonlóan Jordániában is hallatják a hangjukat a több demokráciát és a korrupció felszámolását követelő erők, de nem alakultak ki véres utcai tüntetések, és a király is hajlandónak mutatkozik arra, hogy engedjen hatalmából. Vasárnap jelentette be: a reformköveteléseket támogatva beleegyezett abba, hogy a jövőbeli kormányokat a parlamenti választáson létrejövő többség szerint állítsák össze, és nem az ő előjoga lesz a kormányfő és minisztereinek a kinevezése.
 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.