Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-08 13:04:00

A Huffington Post a magyar egyházi törvényről

A vallási elnyomás tipikusan iszlám vagy tekintélyuralmi rendszerekben jelentkezik, "de úgy tűnik, hogy az európai demokráciák sem immúnisak a vírussal szemben" - írta a Huffington Post című amerikai portálon megjelent cikkében Doug Bandow, a libertariánus Cato Intézet főmunkatársa.

A szerző szerint "sajnos igaznak bizonyult az a megfigyelés, hogy a parlamentáris rendszerek gyakran demokratikus diktatúrává válnak". Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "autoriter tendenciákat mutatott ki".

Az új egyházi törvénnyel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy noha a hívők részéről egyelőre kevés panasz érkezett, a jogszabály komoly veszélyt jelent a vallásszabadságra. Bandow bírálta, hogy az egyházak hivatalos bejegyzését parlament jóváhagyáshoz kötötték, ez utóbbi szerinte "felhívás a visszaélésre". A szerző szerint vitatott, hogy a közpénzeket a vallási intézményeken keresztül kell-e a szociális szolgáltatásokra folyósítani, de úgy vélte hogy ezen a téren az egyes vallásokkal szembeni diszkrimináció "helytelen" amely ellen az amerikaiak, akik közpénzekből nem támogatják az egyházakat, az 1. alkotmánymódosítással bebiztosították magukat.

Bandow szerint fontos lenne, hogy az amerikai kormány és az amerikai nép akkor is felemelje szavát a vallásszabadság megsértése ellen, ha annak elkövetője egy keresztény nemzet, egy EU- és NATO-tag baráti ország.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.