Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-16 16:10:00

A hit fényei: kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

A zsidóság és a kereszténység fénnyel kapcsolatos szakrális tárgyait állítja a középpontba A hit fényei - Menóra és örökmécses című, péntektől látogatható kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeumban (IMM).

A Szakrális művészetek hete programsorozathoz kapcsolódó tárlaton megtekinthető lesz a Lajta Béla által a Salgótarjáni úti zsidó temető számára 1908-ban tervezett, frissen restaurált nagy menóra - tájékoztatta az MTI-t az Iparművészeti Múzeum. Mint a közlemény emlékeztet, az eredeti menóra a zsidó nép vándorlása idején a szövetség sátrában, a frigyláda mellett állt, majd a jeruzsálemi Templom szentélyében helyezték el mint az egyetemes világosságot megjelenítő jelképet, amely utalt az égő csipkebokorban Mózesnek megjelenő Teremtőre.

A szeptember 25-ig látogatható kiállítás másik fókuszában a római katolikus templomokban alkalmazott, a tabernákulumhoz tartozó örökmécses jelenik meg: egy Steindl Imre által tervezett, Jungfer Gyula által kivitelezett mű, kiegészítve mintegy ezer év liturgikus gyertyatartóival.
Szeptember 19-től részleges, de a mozgássérülteket, a vakokat és gyengénlátókat, valamint a siketeket és hallássérülteket egyaránt érintő akadálymentesítési projekt veszi kezdetét az Üllői úti Lechner-palotában.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.