Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-01 18:17:00

A hétvégén helyreállítják a marcali zsidó temetőben ledöntött síremlékeket

 Egy kegyeleti szolgáltatásokkal foglalkozó ceglédi vállalkozás ajánlotta fel, hogy visszaállítja eredeti állapotába azt a 75 sírkövet, amelyeket január végén három helybeli 14-15 éves fiú a rendőrség akkori közlése szerint virtusból, egymás előtti erőfitogtatásból rongált meg.
Tankó Zoltán, a Tankó-Walter és Társa Kegyeleti Kft. egyik tulajdonosa az MTI érdeklődésére elmondta: a médiából értesültek a történtekről, azt követően ajánlották fel adományként a munkájukat, vállalva, hogy ingyen helyreállítják a síremlékeket. Egy hónapja felmérték a károkat, most nyolcan érkeztek, hogy a hét végén a helyükre állítsák a gránitból, márványból, homokkőből készült sírköveket.
Minden évben ajánlanak fel önkéntes munkát, most erre az évre ezt vállalták - közölte Tankó Zoltán, hangsúlyozva: hasonló helyzetben bármely más temető esetében is ugyanezt tették volna.
A Mazsihisz tulajdonában lévő sírkert a somogyi város egyik régi zsidó temetője, ahol az 1700-as évektől az 1800-as évek közepéig temetkeztek. Az elhunytak hozzátartozói már nem élnek, a temetőt öt évvel ezelőtt több mint egymillió forint ráfordítással a Mazsihisz hozta rendbe, a karbantartásáról pedig a marcali önkormányzat szolgáltató szervezete gondoskodik.
Az elmondásuk szerint hirtelen ötlettől vezérelt fiatalok a sírok többségének megrongálásával mintegy másfélmillió forint értékű kárt okoztak.
Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a három fiatalkorú elkövető közül ketten a bírósági tárgyaláson megváltoztatták a vallomásukat - korábban mindhárman beismerő vallomást tettek -, ezért a Kaposvári Városi Ügyészség újabb nyomozást rendelt el. Ez a marcali rendőrkapitányságon már folyamatban van - tette hozzá.

 



 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.