Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-23 09:55:00

A halál Zsámbékon

A halál témájával foglalkozik a Moliére és Venyegyikt Jerofejev műveinek felhasználásával készült A kővendég léptei című darab, amelyet vasárnap mutatnak be Zsámbékon a Műemlék Rakétabázison

A Zsámbéki Színházi Bázis és a FÜGE Produkció közös előadását, amelyet Kárpáti Pál rendez, jövő hétfőn és szerdán is láthatja a közönség. Az előadás ismertetője szerint a zsámbéki alkotótábor keretében huszonéves fiatalok járják körül a halál témáját. A kővendég léptei fikciós játék, improvizációs etűdfüzér. "Jerofejev darabját használjuk inspirációs forrásként, de a végleges előadás saját személyes gondolatainkból és élményeinkből táplálkozik" - mondta Kárpáti Pál rendező.

A férfiakból álló alkalmi társulatban színészek, zenészek, egy festő, egy díszlet- és jelmeztervező, valamint egy dokumentumfilmes dolgozik együtt. Mindenki színpadon van. "Egy végletes, éjszakai mulatság keretében próbálunk betekintést nyerni a jövőbe, hogy mi van a halálunk után, és onnan visszatekintve miként tudunk elszámolni az életünkkel" - fejtette ki a rendező.

A társaság immár harmadik éve dolgozik együtt azzal a technikával, hogy bizonyos - a korosztályukat érintő - kérdéseket különféle művészeti ágakban alkotó fiatalok együtt gondolnak végig. A színész-, látványtervező- és fotószakos hallgatók, zenészek nyaranta a Zsámbéki Színházi Bázison zenés előadásokat hoznak létre. A színészek álmait felhasználva született az Ottmaradtak című kalandtörténet, amelynek cselekménye és dalbetétei is a próbafolyamat alatt készültek. Aztán Bizet Carmenét dolgozták át dzsesszzenészekkel és a színészekkel. Az Egy Carmen - az eredeti opera felhasználásával - igazán személyes adaptációvá tudott válni.

Ahogy a korábbi munkák során, most is a zenészek és képzőművész alkotótársak gondolkodnak együtt színészekkel Venyegyikt Jerofejev Walpurgis-éj, avagy a kővendég léptei című darabja nyomán. A darabban Egger Géza, Lábodi Ádám és Sipos György szerepel, a díszlet és a jelmez Kalmár Bence munkája, mellettük Kerner Miklós festő és Révész Bálint dokumentumfilmes vesz még részt az előadásban.


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.