Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-19 14:47:00

A Forma 1-es Mercedes csapat új végtagot ajándékozott egy rajongójának

Ross Brawn, a Mercedes GP Petronas Forma 1-es csapat vezetője hozzájárult, hogy egy tizenéves rajongó fiú álma valóra válhasson. Az egy karral született Matthew minden vágya egy új bionikus végtag volt.

 A 14 éves, wokinghami fiú, Matthew James bal kar nélkül született, és egész eddigi életét egy „karomszerű” bionikus műkarral élte le. A fiú leghőbb vágya egy kifinomultabb, jobb minőségű műkar volt, de az ilyen segédeszközök több tízezer angol fontba kerülnek, és a brit egészségbiztosító rendszer nem támogatja az ilyen jellegű kiadásokat.

Matthew kinézte magának az „i-Limb Pulse” elnevezésű skóciai vállalt által kifejlesztett művégtagot, de sajnos a családjának esélye sem volt az eszközhöz szükséges 30 000 fontot kigazdálkodnia. Ezért Matthew úgy döntött, hogy külső segítséget kér, és azonnal írt egy levelet Ross Brawnnak, a Formai 1-es Mercedes Petronas csapat igazgatójának. A levélben Matthew felajánlotta, hogy az anyagi támogatásért cserébe, karjával reklámozni fogja a Mercedest.

Az F1 csapat meghívta a fiút a Mercedeshez egy gyárlátogatásra, miközben az egyik csapattag felvette a kapcsolatot a skót Touch Bionics művégtagfejlesztő vállalattal. Az üzlet azóta már megköttetett, és a Mercedes csapat kifizette a 25 000 fontos számlát.

Matthew elmondása szerint a régi műkarja úgy nézett ki, mint egy karom, és csupán egy nyitó-záró mechanizmusra volt képes, míg az új művégtag már öt, egymástól függetlenül működő motorral működik, így minden ujj képes önállóan mozogni.

  

medipress

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.