Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-01 14:07:00

A finn recept: sok dolgozó nő és sok gyerek

 A pénzügyi támogatás mellett a jól szervezett bölcsődei-óvodai és védőnői hálózat játszhat szerepet abban, hogy Finnországban nagy a gyermekvállalási kedv, ugyanakkor magas a dolgozó nők aránya - mondta Eeva Kuukoski, a finn szociálisügyi minisztérium államtitkára az MTI kérdésére pénteken Gödöllőn, az EU családügyi minisztereinek találkozóján.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a skandináv országokban európai összehasonlításban magas a termékenység és ezzel párhuzamosan nagy a dolgozó nők aránya. Eeva Kuukoski a kérdésre, hogy mitől sikeres a finn család- és népesedéspolitika, kifejtette: ez részben a gyermekvállaláshoz való pozitív hozzáállás kérdése. Fontos, hogy a gyerekekért ne csak a szülők érezzenek felelősséget, hanem a közösség, az állam, az önkormányzat is – jegyezte meg.

Elmondta, miközben Finnországban is megvan a lehetőség, hogy az anya a gyermek hároméves koráig otthon maradjon, a nők többsége ennél hamarabb újra munkába áll. Ezért kulcsfontosságú a jól megszervezett bölcsődei-óvodai ellátás, amely anyagi helyzettől függetlenül mindenkinek alanyi jogon jár.
Az államtitkár ugyanakkor elmondta, Finnországban is vannak nehézségek ezen a területen. A gyermeküket egyedül nevelő nők közül minden ötödik szegény, és a sokgyermekes családok helyzetén is javítani kell. Emellett - noha tettek ebbe az irányba lépéseket – még mindig nem eléggé elterjedt a részmunkaidős foglalkoztatás, holott erre nemcsak a gyerekek, hanem az idősek és a fogyatékkal élők otthoni ápolása miatt is szükség lenne.

 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.