Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-18 22:45:00

A cukorgyárak privatizációja politikai ügy volt

Nem spontán, hanem politikailag determinált volt a magyarországi cukorgyárak privatizációja - közölte Varga István, akit üzletemberként hívott meg a cukorgyárak privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság pénteki ülésére.

A mezőgazdasági bizottság vizsgálóbizottsága a cukorgyárak privatizációja, valamint Magyarország Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozása óta a közösségi cukorreformok során képviselt magyar álláspont és annak itthoni következményei feltárására jött létre. A testület pénteken meghallgatta Varga Istvánt, aki jelenleg az MNB felügyelőbizottságának tagja és a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnöke.

Varga István elmondta: 1992-ben saját cégén, a Mentor Szövetkezeten keresztül megvásárolta öt cukorgyár (Ács, Sárvár, Mezőhegyes, Sarkad, Ercsi) teljes készletét és teljes éves termelését, azért, hogy a finanszírozáshoz fedezetet teremtsen. Közölte, hogy ehhez a Postabanktól vett fel hitelt; a vételi ajánlatot az akkori privatizációs szervezet az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) megkeresésére tette.

A vásárlás célja nem a pénzkereset volt, hanem annak a bizonyítására tett kísérlet, hogy a mezőgazdaság finanszírozható és a gyárak túlélhetik a banki pénzvisszatartást - fogalmazott.
Varga István közölte: 1992 októberében egy befektetői kezdeményezésű privatizációs ajánlatot tett az öt gyárra az ÁVÜ-nek, de a vételtől végül elállt, mert a gyárak vezetői azt akarták, hogy a termelők csak formálisan legyenek jelen a cégekben érdemi beleszólás nélkül. Végül a cégek magánosítására az ÁVÜ 1993 kora őszén írta ki a pályázatot és december végétől már új tulajdonosok működtették a gyárakat, a Magyar Cukor Rt. létrejöttével pedig megszakadt köztük a személyes kapcsolat.

Úgy fogalmazott: a privatizációs folyamat nem spontán, hanem politikailag determinált volt, az akkori Pénzügyminisztériumon keresztül zajlott. Hozzátette: a Világbankkal kötött második szerkezetátalakítási programba Magyarország beépítette ezeket a tulajdonszerzéseket
A történetet jellemezve felolvasott egy 1991-es ÁVÜ-s dokumentumból, amely a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat szerkezetalakításáról és privatizációjáról szólt. Jelezte, ezt a vállalatot is azok a nemzetközi cégek vették meg, amelyek a magyar cukorgyárakat. A dokumentum szerint a világbanki kölcsön harmadik részlete lehívásának feltétele volt a Növényolajipari Vállalat magánosítása. Elmondta, hogy 1991 nyarán a cukorgyárak közül részvénytársasággá alakult Szerencs, Szolnok, Mátracukor.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.