Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-22 10:20:00

A cégek többsége belerokkanna a minimálbér-emelésbe

A kötelező bérkonvergenciával a vállalatok több mint kétharmada egyáltalán nem ért egyet, durva beavatkozásnak tartják stratégiai döntéseikbe, költségeikbe - derül ki a legújabb felmérésből.

A cégek akkor sem támogatják a kötelező bérkonvergenciát, ha az állam egy részét vagy teljes egészét kompenzálná – derül ki a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) által félszáz kölcsönvevő cég körében végzett felmérésből.

A kutatás szerint a minimálbér bejelentett 78 ezer forintról 92 ezer forintra történő emelése, valamint a garantált bérminimum emelkedése valamennyi válaszadó cégre hatással lesz: a vállalatok körülbelül egyötödénél a létszám legalább 70 százalékánál szükséges a módosítás, s további 15-20 százaléknál az állomány 40 százalékának kell jelentősen bért emelni: átlagosan minden második dolgozó után többletköltséget jelent jövőre.

Az emeléssel a cégek 2,7 százaléka ért egyet, ami a szövetség szerint elenyésző arány. A közlemény szerint a válaszadók 56,5 százaléka jelezte, hogy a minimálbér és garantált bérminimum tervezett megemelését, a körülbelül minimum 20 százalékos bér-, járulékemelkedést egyáltalán nem tudja kigazdálkodni.

Nincsen rá kerete, ezért a következő lépéseket teszik majd: 30,4 százalékuk leépíti a létszámot, 30,3 százalékuk béreket csökkent, 15,2 százaléka elhalasztja az esedékes létszámfelvételeket. További 24,1 százalék nem csökkent létszámot és bért, azaz nem hoz drasztikus intézkedést.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.