Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-12 10:45:00

A Bethlen Gábor Alapítvány idei díjazottjai

A Csemadok, Somodi István közíró, P. Szőke János atya, valamint Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál is szerepel a Bethlen Gábor Alapítvány idei díjazottjai között.

Az alapítvány kuratóriuma szeptember 21-én határozott az idei Bethlen-díjakról. Az elismerést azok kaphatják meg, akik életművükkel, munkájukkal sokat tettek a magyarság értékeinek megőrzése, gyarapítása és Közép-Európa népeinek békés együttélése érdekében.

Idén két Bethlen Gábor-díjat osztanak ki: ebben az elismerésben részesül a Csemadok „anyanyelvünk és kultúránk szervezett megőrzése, ápolása, s a felvidéki magyar megmaradás érdekében folytatott mintegy hat évtizedes küzdelme elismeréseként”. A másik Bethlen-díjat Somodi István közíró, a Szárszó Baráti Kör elnöke kapja a Szárszói Találkozó szellemi örökségének több évtizedes ápolásáért, a nemzeti megújhodásért folytatott közéleti munkásságáért.

Márton Áron Emlékéremmel tüntetik ki P. Szőke János atyát, Mindszenty József és Márton Áron boldoggá avatásának előkészítőjét (posztulátorát) a honi és külhoni magyar katolikusok példás lelki gondozásának, sok évtizedes nemzetszolgálatának elismeréseként.

Tamási Áron-díjban részesül Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál az erdélyi magyar örökség művészi bemutatásában, a történelem és a honismeret oktatásában, valamint az ismeretterjesztésben folytatott kiemelkedő könyvkiadói tevékenységük elismeréseként.

Teleki Pál Érdeméremmel ismerik el a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesületet (Ada) a délvidéki magyarság kultúrája, a magyar nyelv oktatása és védelme ügyében két évtizede folytatott példás tevékenysége és közéleti szerepvállalása elismeréseként. Ugyancsak átveheti az érdemérmet Cservenka Judit rádiós újságíró; Csirpák Lilli, a Teleki és Európa című könyv szerzője; Mészáros István tudós, oktatástörténész; Péterffy László szobrászművész, a Bethlen Gábor-érme alkotója; Ujváry Gábor történész, hungarológus, tanár.
 


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.