Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-16 18:00:00

A békéltetés olcsóbb, mint a pereskedés

Sok esetben egyszerűbb, olcsóbb megoldást jelenthetnek a fogyasztók és a gazdaság számára is a bírósági eljárásnál a vitás ügyekben az úgynevezett alternatív vitakezelő módszerek - jelentette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy, a témával foglalkozó brüsszeli konferencián.

Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: ebbe a körbe Magyarországon a békéltető testületek tartoznak. Az ilyen fórumok elé vitt ügyek száma hazánkban meghaladja a 4 ezret - tette hozzá.
Úgy vélte, az EU-nak ezen a területen nem az egységes, részletes szabályozás kialakítása a feladata, hanem olyan keretrendszeré, amely elősegíti a per előtti megoldások sikeres alkalmazását. Cséfalvay Zoltán leszögezte: az EU magyar elnöksége egy ilyen keret megteremtését támogatja.

A belső piac egységének mélyítése és a fogyasztóvédelem erősítése egyaránt fontos törekvése a soros elnök Magyarországnak. Az alternatív vitakezelő módszerek körében olyan megoldásokat keresnek, amelynek révén a vitás ügyekben még a per előtt megegyezés érhető el. A mostani tanácskozás tanúsága szerint az unióban mintegy hétszázötven különféle módszer létezik erre. Cséfalvay Zoltán annak fontosságát hangoztatta, hogy minél jobban elterjesszék a jó példákat. Ez egyfajta minőségbiztosítást is jelent a fogyasztók számára - fogalmazott. Arra is rámutatott, hogy minél hatékonyabban fel kell hívni a polgárok figyelmét a peren kívüli megoldások létezésére. E téren szerinte a civil szervezeteknek is fontos tennivalójuk, szerepük van.

Az államtitkár új ötletként vetette fel, hogy egy-egy vitás ügyben 30 napos gondolkodási időt lehetne biztosítani, mielőtt valaki perre megy.
A konferencia házigazdája, az EP belső piaci bizottságának elnöke, Malcolm Harbour a tanácskozásról - Cséfalvay Zoltánnal közösen - tartott sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a szóban forgó módszerek fontos eszközt jelenthetnek az uniós fogyasztóvédelemben, amelynek az EP-testület kiemelt figyelmet szentel. John Dalli, az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi felelőse az újságíróknak arról beszélt, hogy az alternatív vitakezelő módszerek növelhetik a versenyképességet és az innovációt, mert a fogyasztók igényeinek jobb felmérésére ösztönzik a cégeket.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy nem eléggé ismertek ezek a módszerek. A fogyasztókat érő veszteségek uniós szinten átlagban a bruttó össztermék (GDP) 0,4 százalékra rúgnak, a fogyasztók mintegy fele mégis legfeljebb egy kísérletet tesz - vagy egyet sem -, hogy rendezze problémáját a kereskedőkkel.
 

(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.