Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-26 13:52:00

60 ezer hektár állami földre lehet pályázni

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elkezdte az állami földterületek haszonbérleti pályázatainak közzétételét, 60 ezer hektárt hirdetnek meg – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

A tárca úgy vélekedik: ez az intézkedés fontos lépés a kormány birtokpolitikai irányelveinek megvalósításához vezető úton. Többek között azért, hogy megőrizhető legyen a magyar termőföld, és az állam a közjó érdekében használja fel a nemzeti vagyont. A pályáztatás fő célja a kis és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodások megerősítése. Ennek megfelelően a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az eljárásnál a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe, és a haszonbérbe adást állattartáshoz köti.

A tárca emlékeztet arra: a kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium betartotta ígéretét, miszerint a földek hasznosításának legfőbb szabálya a nyilvános pályáztatás. A földterületekre családi gazdálkodók, őstermelők, egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek jelentkezhetnek. A pályázók lakhelye illetve székhelye nem lehet az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél távolabb, és a jelentkezők sem az államtól, sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek összesen 1.200 hektárnál nagyobb területet.

A termőföldeket a nyertes pályázók 20 évre kapják haszonbérbe. Az eljárás megindításával is azt a célt valósítja meg a kormány és a szakminisztérium, hogy az szerezhessen földet Magyarországon, aki valóban művelni akarja, és ne spekulánsok kezébe kerüljenek a hasznosítható területek – áll a közleményben. A pályázatokat a felhívás kifüggesztésétől számított 45. napig kell benyújtani a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megyei területi irodáihoz – tartalmazza a közlemény.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.