Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-01 16:15:00

35 kolumbiai népcsoport kiirtása ellen kampányol az ENSZ

Harmincöt bennszülött népcsoport kihalása ellen kezdett kampányt az ENSZ Kolumbiában. A nemzetközi szervezet kezdeményezésével arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a kolumbiai népcsoportokat számos olyan fenyegetés éri, amely teljes kiveszésükhöz vezethet.

 Az ENSZ célja, hogy egyéb szervezetekkel és civilekkel közösen megpróbálják megvédeni ezeket a csoportokat a kihalástól. Az érintettek közül különösen a Nukak Maku, Guayabero, Hitnu és Sicuani törzseket fenyegeti a kihalás. A kolumbiai őslakosok nemzeti szervezetének (ONIC) adatai szerint az elmúlt nyolc hónapban hatvan bennszülöttet öltek meg. A bűntettekért gyakran a gerillákat teszik felelőssé, az ONIC nyomozása azonban a paramilitáris és a nemzetbiztonsági erőket hozza összefüggésbe a gyilkosságok többségével.

Az ENSZ munkájába bekapcsolódott a természeti népek jogaiért küzdő Survival International világszervezet, amely szorosan együttműködik a Nukak Maku törzzsel. A nomád vadászó és gyűjtögető életmódot folytató nép kapcsolata a kívülállókkal eddig végzetesnek bizonyult, azóta betegségek tizedelik a törzset és a kolumbiai polgárháború miatt sokaknak kellett elmenekülnie otthonából.

"Az ENSZ-kampány egyértelművé teszi, hogy egy népcsoport kihalása nem csupán az érintettek számára tragédia, de pótolhatatlan veszteség az egész emberiségnek" - hangsúlyozta nyilatkozatában Stephen Corry, a berlini székhelyű Survival International igazgatója.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.