Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-08 16:15:00

3 milliárd forintért cserélt gazdát János evangéliuma

Az angliai jezsuita rend eladta St. Cuthbert latin nyelvű János evangéliuma kiadványát, mely történészek szerint a legrégebbi épségben lévő európai könyv.

Az értékes ereklyét a British Museum 9 millió fontért (2,8 milliárd forint) vásárolta meg. A VII. századi zsebkiadvány értékesítéséből befolyó összeget a rend a stonyhursti St Peter templom felújítására, a londoni és glasgow-i jezsuita oktatási központok korszerűsítésére valamint egy afrikai iskola alapítására költi.

A csillagászati értékű könyv eredetileg St Cuthbert, Lindisfarne püspökének tulajdona volt, aki Kr. u. 687-ben hunyt el. Az evangéliumot feltehetően tíz évvel a halála után helyezték a tulajdonosa mellé, egy lezárt koporsóba. A míves, bőrkötéses kéziratra csak 400 évvel később, a koporsó felbontásakor bukkantak rá. Az iratokat innentől kezdve Durham katedrálisában őrizték, ám mikor a reformáció során feloszlatták az angliai kolostorokat, 1540-ben a könyv is egy magángyűjtő kezébe került.

A különleges irat végül egy angol gróftól került Thomas Phillips kanonok tulajdonába, aki 1769-ben a jezsuitáknak ajándékozta. Az evangélium 1979 óta része a British Museum kiállításának, ám végleges megvételre csak idén került sor.

 
Sz.T.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.