Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-11 12:45:00

3,3 százalékos inflációt várnak a szakértők

Az elemzők 3,2-3,3 százalékos inflációt várnak év végére, akik szerint a jegybank augusztusban sem változtat a 6 százalékos alapkamaton, a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője, 3,5 százalékos 12 havi júliusi inflációra számított, amely azután az élelmiszerárak vártnál nagyobb csökkenése miatt 3,1 százalékra süllyedt az előző havi 3,5 százalékról. Véleménye szerint augusztusban felpattanhat az infláció, mivel tavaly augusztusban jelentősen estek az élelmiszerárak, ráadásul az üzemanyag ára július végén drágult, és az augusztus 17-én várható árcsökkenés már csak kevésé befolyásolja a havi inflációt.

Kondrát Zsolt is magasabb, 3,3 százalékos inflációt várt júliusra. Az MKB Bank vezető elemzője is élelmiszeráraknál tévedett, ahol kisebb árcsökkenést kalkulált. Augusztusban 3,8 százalékra emelkedhet a 12 havi infláció, amelynek hátterében bázishatás áll, tavaly augusztusban az élelmiszerárak majdnem 2 százalékkal csökkentek, idén ennél kisebb lehet az áresés – mondta az elemző. Az év további részében a bázishatás miatt az élelmiszerárak süllyedése várható, mivel tavaly ősszel áremelkedés volt – tette hozzá.

 


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.