Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-02 11:18:00

25 000 tonna só az autópályákon

Felkészültek a télre - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 708,5 km autópálya, 216,6 km autóút és főút, valamint 391,1 km csomóponti ág, illetve pihenőhelyi út síkosság- és hómentesítéséről gondoskodnak.

122 elhárító járművel készül az ÁAK a télre – az elmúlt évek tapasztalata alapján idén is 25 000 tonna só kiszórására készülnek. Közleményük szerint annak érdekében, hogy az autópályák alkalmasak legyenek a biztonságos téli üzemre, a társaság szakemberei megszüntették a burkolat- és padkahibákat, gondoskodtak az úttartozékok javításáról és pótlásáról (különös tekintettel a fényvisszaverő elemekre), eltávolították a hóakadályt okozó növényzetet, valamint kihelyezték a hófogórácsokat.

A téli üzem időszakában a társaság a megszokottnál is szorosabb együttműködést tart fenn az érintett hatóságokkal, így például a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a tűzoltósággal és a mentőszolgálattal, valamint az ÚTINFORM-mal és a többi közútkezelővel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövid, illetve hosszú távú előrejelzéseket, műhold- és radarképeket, hőmérséklet-eloszlást és szükség esetén riasztást szolgáltat.

 Szabályzatuk szerint a síkosság elleni védekezést az észleléstől számítva 0,5-1,0 órán belül meg kell kezdeni, és átlagos téli időjárás mellett 2-4 óra alatt kell befejezni. A közleményben leírják: a síkosság megszüntetésére használt anyagok (útszóró só, kalcium-klorid pehely stb.) és egyéb alkatrészek (hóekevas, latyakológumi stb.) beszerzése megtörtént. Az ÁAK mérnökségeinek raktárában az elmúlt évek sófelhasználási átlagának megfelelő mennyiséget tárolnak. Az elmúlt időszakban a társaság által kezelt úthálózaton mintegy 25 000 tonna sót használtak síkosságmentesítésre évente.
 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.