Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-13 19:10:00

A sztirol és formaldehid gazdagítja a már eddig is hosszú sort

Vigyázat, rákkeltő körömlakk!

Két újabb rákkeltő vegyület került fel arra a 240 elemet tartalmazó listára, amelyet amerikai toxikológusok állítottak össze.

A széles körben alkalmazott formaldehid (tartósító hatásáról ismert) valamint sztirol került fel az amerikai National Institute of Health fekete listájára.
 

Gyilkos kozmetikumok?

A sztirolt a műanyag ételtartók, kávéscsészék gyártásánál használják, míg a formaldehid a kozmetikumokban fordul elő. A formaldehidet teszik felelőssé egy igen ritka típusú rák, az orr-rák esetében, de a leukémia egyik okozójaként is szóba hozták a vegyületet. A vizsgálatot végző kutatók szerint várható volt, hogy a sztirol előbb vagy utóbb felkerül a rákkeltő vegyületek listájára. A két új elem, a formaldehid és a sztirol, 240-re emelik a rákkal összefüggésbe hozható vegyületek számát.

Az arisztolsav és sói azokban a növényi termékekben találhatóak meg, amelyeket izületi gyulladásra és köszvényre használnak. Ismert karcinogén anyag, ugyanis hólyag- és húgyuti rákot okoz a vesebajban szenvedő embereknél. Egyébként európai vonatkozásban az EB 2000-ben kiadott jogszabálya kimondja: "(2) Megállapított tény, hogy az arisztolsav és sói, csakúgy, mint az Aristolochia spp. és ezek készítményei mind olyan anyagok, amelyek erősen rákkeltő hatásúak. Ezért ezeknek az anyagoknak a kozmetikai termékekben történő felhasználását be kell tiltani(...)."
 

Nyugtató szavak

Az US Food és Drug Administration 2001-ben kiadott figyelmeztetése szerint a különböző étrendkiegészítők arisztolsavat tartalmaznak, ezért óva intenek mindenkit a fogyasztásuktól.

- A jelentésben szereplő lista önmagában nem jelenti azt, hogy egy anyag rákkeltő- mondja John Bucher, az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program vezetője. Bucher elmondása szerint a fogyasztók kevésbé vannak veszélyben, mint azok, akik ipari szinten kerülnek kapcsolatba ezekkel a mérgező vegyületekkel.

Cal Dooley, az amerikai Kémiai Tanács elnöke szerint a formaldehid és a sztirol alaptalanul kerültek fel a feketelistára, szerinte ezzel a húzással csak pánikot keltenek a lakosságban.

Az amerikai kompozitgyártók szövetsége nyilatkozatot adott ki. Eszerint a sztirol-alapú kompozit anyagokat több mint 60 éve alkalmazzák. A sztirolt a polisztirol komponenseként használják fel az étel- és italtartók, műanyagipari termékek, üvegszál, szigetelés, szőnyeg és sok más termék gyártásánál.

Otis Brawley főorvos igyekszik megnyugtatni a fogyasztókat. Szerinte nem kell aggódni a polisztirol poharak miatt, de messzire el kell kerülni azokat a kozmetikumokat, amelyek formaldehidet tartalmaznak, például a körömlakkot.

 

Kozma Zsuzsanna/ bloomberg.com

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.