Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-13 12:00:00

Lehullnak az álarcok

Vége a rejtőzködésnek a világhálón?

Noha nemrégiben még azon aggódtak a szakemberek, hogy az internet túl tág teret enged az anonimitásnak, a jelek szerint mindez már a múlté.

Egyre több példa mutatja, hogy az interneten nem lehet elrejtőzni a nyilvánosság elől, és azt, hogy a világháló milyen könnyedén szippantja be valaki online életének minden apró részletét, jó néhányan megtapasztalták már saját bőrükön.

A több mint kétmilliárd felhasználót számláló internet mára egyfajta kollektív intelligenciát alkot, a felhasználók által bejárt útvonalakon hagyott apró nyomok könnyedén azonosíthatóvá teszik őket. Így egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy kínos videó, egy intim fotó vagy egy keresetlen szavakkal megfogalmazott email utat talál magának a nyilvánossághoz – ha az, akinek a birtokába került, ezt így akarja. Ez a kollektív intelligencia minden korábbinál nyilvánosabbá teszi a közszférát, és néha az egyébként féltve őrzött magánszféra is reflektorfénybe kerül.

Noha könnyedén sérülhet a magánszféra, van a dolognak előnyös oldala is, hiszen a technológia révén válhatnak kifürkészhetővé a bűnözők szándékai, meg lehet cáfolni a nyilvánosságra kerülő hazugságokat, egyeseket pedig az interneten szárnyra kelt információk tehetnek híressé. Ez utóbbi történt egy fiatal párral is a vancouveri utcai zavargások idején.

Egy szabadúszó fotós, Rich Lam kapta őket lencsevégre, amint a rohamrendőrök gyűrűjében – a könnygázfelhőben – a földön fekve önfeledten csókolóznak. Amikor a fotók napvilágot láttak, az egész világ azt kezdte találgatni, vajon ki lehet a „csókolózó pár”. Ismerőseik révén egyetlen napon belül fény derült a kilétükre, – nevük meg is jelent a híroldalakon – úgyhogy rögvest az MSNBC napi show-jában találták magukat – és lehet, hogy ez indítja el a fiatalember karrierjét.


(Scott Jones és Alex Thomas pillanatát az egész világ megismerhette)

Az anonimitás erózióját együttesen eredményezték a közösségi oldalak mindent átható szolgáltatásai, az egyre olcsóbb kamerás mobilok, az ingyenes fotó- és videomegosztó oldalak elterjedése, és talán mindennél inkább az emberek megváltozó álláspontja arról, hogy mi tartozik a nyilvánosságra, és mi az, aminek meg kellene maradnia a magánszféra határain belül. Szakértők szerint a Facebookhoz hasonló oldalak, amelyeken valós személyiségükkel kell jelen lenniük a felhasználóknak, és amelyeken ösztönzik a fényképek és videók megosztását, fokozták ennek a változási folyamatnak a felgyorsulását. Ez a fokozódó közösségi jelleg a kereskedelemre, a közéletre és a hétköznapi emberek magánélethez való jogára nézve egyaránt komoly következményekkel járhat.

Léteznek olyan kormányzati és vállalati törekvések, amelyek online személyazonosító rendszerek létrehozását szorgalmazzák. Így pedig a technológia még nagyobb szerepet fog játszani az egykor névtelen személyek azonosításában: a Facebook például már használja is az arcfelismerő technológiát, ami nem kevés aggodalmat váltott ki az európai szabályozók körében.

 

(mindennapi/mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.