Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-09 18:08:00

Portól porig

Vannak-e bűneink, avagy a húson túl

A negyvennapos böjt küszöbén rögtön hasra esünk a bűnbánatban. Hamvazószerdán elegáns antréval belép életünkbe az önmegtartóztatás. Ha hagyjuk.

Hamvazószerdával a katolikus emberek számára beköszöntött vallásos életükben az év legaktívabb szakasza. Nagypénteken kívül a mai napon ildomos még szigorú böjtöt tartani, azaz csupán háromszor lehet étkezni és egyszer jóllakni, a nagyböjti péntekeken pedig tartózkodni javallott a húsevéstől.

A húson túl?

II. Orbán pápa rendelte el a hamvazkodást 1091-ben Beneventóban tartott zsinaton abból a célból, hogy aki bánja a bűneit, azon ez külsőleg is jól látsszon. Ehhez az előző év virágvasárnapján megáldott barkák égéstermékét hívják azóta is segítségül.
 

Az ószövetségi bűnbánati gyakorlathoz hasonlóan kezdetben a férfiak fejére hamut szórt, a nők homlokára hamuval keresztet rajzolt a plébános - ma ez utóbbi forma használatos. Az így megjelölt híveket kétféle módon bíztathatja a pap: „Emlékezz ember, hogy porból vagy és porrá leszel!” vagy: „Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!” 

A bűnbánat tartása tehát éppúgy hozzátartozik a húsvéti készülethez, mint az önmegtartóztatás. A katolikusok elsősorban a gyónást értik ez alatt - a protestánsokról sokszor nem derül ki, gondolnak-e nyilvános bűnvallásra egyáltalán. Felekezettől függetlenül a böjti időszak visszavonultabb életet jelent, de a szimbolikus tetteket szükséges megtölteni tartalommal.

 

rtg


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.