Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-02-10 11:45:00

Milyen hosszú a szállóvendég lába?

Válságban is virágzik a kisállat-biznisz

Légitársaság kisállatoknak, hotelszoba, utazóól házikedvenceknek – kutyára, macskára költik jövedelmük nagy részét a nyugati fogyasztók. Az angol macskatulajdonosok 62 százaléka együtt alszik kedvencével.

A legfrissebb gazdasági felmérések igazolják: a házikedvencek elérték, hogy fogadjuk be őket, elkezdtünk alkalmazkodni az életritmusukhoz, és immár mi szolgálunk nekik. Egy az angol sajtóban megjelent cikk olyan drámaian elterjedt szokásokra utaló példákat hoz az Egyesült Királyságból. A legtöbb kutyatulajdonos kedvence sétaszükségletét szem előtt tartva állítja össze a napirendjét, és erre hivatkozva könnyedén lemondja például az ismerősei meghívásait.

A piaci trendet felismerve számos hotelt eleve úgy rendeznek be, hogy a kutyák ne megtűrt, hanem szeretett és mindenben kiszolgált vendégek legyenek. Ezt teszi a Best Western szállodahálózat is: egyes szobái direkt kertkapcsolattal rendelkeznek, míg máshol a kutyákra gondolva alakítottak ki sétautakat aszerint, hogy rövid, közepes vagy hosszú lábú-e a vendég.

Az Egyesült Államokban külön légitársaság, a Pet Airways szakosodott arra, hogy a kilenc legnagyobb város között a kutyák és macskák utazási igényeit kielégítse. A cég vezetője szerint a legtöbb állat más légitársaságoknál legfeljebb „poggyászként” utazhat a repülőgép csomagtartójában, amely érzelmi és fizikai sérülésnek teszi ki őket: a legtöbb gazdi ezt nem akarja, de eddig nem volt más választásuk.

Nyaraláshoz csakis olyan hely jöhet számításba, ahol a kutyát is szívesen fogadják, külföldi úthoz pedig természetesen utazó ólat szereznek be (a legolcsóbbak 30 ezer forintnyi összegtől kapható). Egy felmérés szerint az angol macskatulajdonosok 62 százaléka együtt alszik a cicussal annak ellenére, hogy ez a bizalmas attitűd számos ismert egészségügyi kockázatot rejt magában. Egy állatklinikai dolgozó tapasztalatai szerint nem kétséges, hogy az angolok  jobban törődnek háziállataikkal, mint a saját gyerekeikkel.

– Én elkényeztetem a kutyáimat. Mivel nincsenek gyerekeim, ezért őket tekintem annak – vallotta be egy amerikai nő a brit lapnak. Elárulta: közel 50-60 ezer forintnyi összeget költ két kutyájának havi eledelére és persze az elmaradhatatlan jutalomfalatokra. Egy brit állatpszichológus ennél tovább megy, és magyarázatként egyenesen azt állítja, hogy az ember szeretetre irányuló vágya és az elutasítottságtól való irtózata miatt választanak sokan házikedvencet.


Kis Ferenc Balázs 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.