Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-17 08:00:00

Nagyobb az esély a felépülésre

Vallással gyógyítanak a kórházakban

Azok a kórházi betegek voltak a legelégedettebbek a kórházi ellátással, akik egy egészségügyi csoporttal a vallásról és spiritualitásról beszélgethettek.

A nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint azok a betegek, akik éltek volna ezzel a lehetőséggel, de nem kapták meg, azok keserű szájízzel hagyták el az egészségügyi intézményeket– áll a chicagói egyetem által készített felmérésben.


Beszélni kell

Tény, hogy betegség, szenvedés idején, halál előtt az emberek jobban kapaszkodnak a vallásba és a hitbe. Amerikai orvosi vezetők és döntéshozók is sürgetik az egészségügyi rendszerek „hiánypótlását”, mert rájöttek, hogy a spirituális értekezés éppen úgy gyógyít mint bármelyik gyógyszer. Ezidáig azért nem született megoldás, mert nem tudnak megegyezni abban, hogy kinek is kellene végezni ezeket a „gyakorlatokat.” A kísérletben részt vevő kórházi betegek állítása szerint nekik nem az volt a fontos, hogy kivel illetve kinek beszélnek a vallásról, hanem az, hogy egyáltalán beszélhettek róla.


Segít a hit. Fotó innen

Joshua Willams és csapata 2006 januárja és 2009 júniusa között 3141 beteget vizsgált a chicagói egyetemi kórházban. Arra voltak kíváncsiak, hogy betegek mennyire nyitottak a vallásosságra és a spiritualitásra, foglalkoztatja-e őket a téma, beszéltek-e valakivel félelmeikről, gondolataikról valamint azt is vizsgálták, hogy mennyire voltak elégedettek a kórházi ellátással.


Rés a pajzson

Az eredményeket értékelve megállapították, hogy a betegek 41 százaléka akart beszélni a vallásról valakivel, amíg kórházban volt illetve 32 százaléka állította, hogy ilyen jellegű beszélgetésben volt részük. Az összes beteg 61 százaléka beszélt lelkésszel a bentléte alatt, 12 százalékuk saját vallási közösségének tagjával, 8 százalék egy orvossal és 12 százalékuk valaki mással beszélt a spiritualitásró, vallásról. A betegek egy része hiába akart ilyen beszélgetést, nem kapta meg (az összes beteg 20 százaléka).

A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy az idős betegek, az afro–amerikaiak, a nők, a kevésbé képzett emberek és a súlyos fájdalmaktól szenvedők voltak nyitottak vallásos beszélgetésekre. Hozzátették: a tanulmány megmutatta, hogy égető szükség van olyan emberekre (orvosok, ápolók, lelki pásztorok, önkéntesek), akik a betegek érdekében mélyebb beszélgetésekre is hajlandóak a vallás és spiritualizmus témakörökben.

 

– mi, wwrn.org –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.