Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-16 12:25:00

A bőség a festményeken is látható

Utolsó vacsora: egyre nőttek az ételadagok

Az Utolsó vacsora képzőművészeti ábrázolásain meglepődve tapasztalhatjuk, hogy az apostolok étkei és tányérjai is egyre nagyobbá váltak az elmúlt évszázadokban.

A tudósok nem véletlenül választották az Utolsó vacsora ábrázolásokat a táplálkozási szokások feltérképezéséhez. A táplálkozáskutatók korábban azt gondolták, hogy a bőséges ételadagok csak a modern fogyasztói társadalmat jellemzik. Most úgy tűnik, hogy a folyamat évszázadokkal ezelőtt kezdődött. Az Utolsó vacsora, az egyik leggyakrabban megfestett jelenet lehetőséget adott rá, hogy koronként összehasonlítsák az asztalra kerülő étkek mennyiségét.

Ha a művészet utánozza az életet, és ha az egyre nagyobb ételadagok megjelenése általános a modern világban, akkor az egy hosszabb folyamat eredménye lehet, amely talán nyomon követhető az ételt ábrázoló festményeken – fogalmazták meg kiindulópontjukat a Cornell Egyetem kutatói.

A kutatók az Utolsó vacsorát ábrázoló festmények közül az ötvenkét leghíresebbet vették górcső alá, hatalmas időintervallumot átfogva, az elmúlt ezer év alatt készült alkotásokból korszakonként válogatva. A festményeken az ételadagok, a tányérok és a kenyér méretét hasonlították össze.

Bár Máté, Márk és Lukács evangéliuma a kenyéren és boron kívül nem említ más ételt, más forrásokból ismert, hogy különleges alkalmakon a bárány volt a jellemző étek. Az Utolsó vacsora ábrázolásain egyfajta bizonytalanság mutatkozik meg: a vizsgált festmények 14 százalékán bárány, 18 százalékán hal vagy angolna, 7 százalékán sertéshús a főétel, de 46 százalékán nem ismerhető fel pontosan a táplálékfajta.

Bárhogyan is festették meg azonban a főételt, egy biztos, az eredmények azt mutatták, hogy az évszázadok alatt lassan az adagok 70 százalékkal megnőttek. Emellett a tányérok 66 százalékkal, a kenyér pedig 23 százalékkal lett nagyobb.

A kutatók szerint a vizsgálat bizonyítja, hogy az ételadagok megnövekedése nem új keletű jelenség, hanem fokozatosan alakult ki hosszú évszázadok alatt. A bőséges táplálkozás iránti igény tehát nem egy éles váltás eredménye, nem csupán a fogyasztói társadalmakhoz kötődő jelenség. S e vizsgálat eredményei alapján azt is feltételezik, hogy a műalkotások speciális elemzései alapvető segítséget nyújthatnak más társadalmi folyamatok és szokások, fogyasztói trendek megismeréséhez is.

Szabó Edit


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.