Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-24 14:01:00

A kedvencek segítenek feldolgozni a fájdalmat

Új kutatás: az otthoni állattartás hatása az egészségünkre

Egy kutatás szerint a házi kedvencek segítenek minket a jó kedélyállapot és magabiztosság elérésében.

Az emberek megosztottak az állattartás kérdésében. Vannak, akik el sem tudják képzelni az életüket hűséges házi kedvenc nélkül, de vannak olyanok is, akik irtóznak a gondolattól, hogy az életükbe egy négylábú férkőzzön. Azonban az ember életében kialakuló rendszeresség, amit a kedvenc etetése és tisztántartása igényel, ami kutyatartás esetén testmozgással is párosul, nem csak a gyerekeknek, a felnőtteknek is segít a kiegyensúlyozott hétköznapok kialakításához. A kialakult kötődés, az egészséges kapcsolat állat és ember között segíthet a mindennapi problémák feldolgozásában.


Magabiztosabbak az állattartók

Természetesen fontos, hogy mindez egészséges szinten maradjon: az emberi kapcsolatokat ne veszélyeztesse, a családi légkört ne helyettesítse, hanem kiegészítse. Erről szól a Miami és a Saint Louis Egyetem szakértőinek kutatása.A kutatók szerint az állattartás nem csak a betegek és fogyatékossággal élők számára nyújthat szociális és érzelmi támogatást, hanem az egészséges átlagemberek számára is.

A szakértők három kísérletben vizsgálták meg az állattartás jótékony hatásait az átlagemberek körében. Eredményeink szerint az állattartók minden esetben jobban szerepeltek az általános kedélyállapotot és más jótékony pszichológiai hatásokat mérő teszteken - nyilatkozta Allen R. McConnell, a Miami Egyetem vezető kutatója. A házi kedvencekkel élők magabiztosabbak, fizikai állapotuk jobb, kevésbé hajlamosak magányba és elkeseredettségbe süppedni, nyíltabbak és nem szoronganak annyit, mint azok, akiknek nincsenek háziállataik.

Az első kísérletben 217 önkéntest kérdeztek meg, elsősorban általános kedélyállapotukról és elégedettségi szintjükről. Az állattartók minden esetben boldogabbak, egészségesebbek és elégedettebbek voltak, mint azok, akiknek nem voltak állataik. A második kísérletben 56 kutyatartó esetében vizsgálták meg az általános kedélyállapotot. Az eredmények szerint a kutyatartók kedvencük miatt hasznosabbnak és magabiztosabbnak érzik magukat, és úgy érzik, tartoznak valakihez, ami szociális szempontból rendkívül fontos.

Az utolsó kísérletben 97 fiatal esetében figyelték meg a kutatók, miként segíthetnek a házi kedvencek érzelmi krízisekben. Az eredmények szerint a háziállatok legalább annyira érzelmi támaszt nyújthatnak, mint a legjobb barátok. A kísérletekből világosan látszik, hogy a házi kedvencek javítják gazdáik kedélyállapotát, valamint szociális és érzelmi támogatást nyújthatnak - írják a kutatók az APA által publikált Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban.

 

forrás: medipress

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.