Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-14 17:18:00

Több évtizedes kérdésre kaptunk most választ

Új kutatás: a magasan képzettek vallásosabbak

Az átalános feltételezés szerint minél inkább képzett valaki, annál kevésbé vallásos. Egy új tanulmány szerint ennek az ellenkezője igaz.

Egy országos felmérés adatait elemezve Philip Schwadel, az amerikai Nebraska-Lincoln Egyetem filozófiaprofesszora úgy találta, hogy a magasabb képzettségű emberek inkább hajlamosak a vallás felé fordulni. A felmérés az 1972 és 2010 közötti időszak alatt gyűjtött adatokon alapul, amelyben azt vizsgálták: hogyan viszonyulnak a valláshoz a diplomás emberek. A tanulmányt a Review of Religious Research című folyóiratban teszik közzé a közeljövőben– írja a Daily Mail.


A hit fejlődése

Schwadel elmondása szerint ha az istentiszteleteken való részvételt vesszük alapul, akkor biztosan kijelenthető, hogy az iskolázottabb emberek vallásosak. A filozófiát oktató professzor azt is megállapította, hogy minél több időt töltött az oktatásban valaki, évenként 15 százalékkal lett vallásosabb. Az ellentmondás ott következik, hogy bár ezek az egyének járnak istentiszteletekre, de kevésbé veszik szó szerint a Szentírást. A professzor szerint sokan ódzkodnak magukévá tenni azt, hogy a Biblia Isten szavainak hiteles lenyomata és hogy csak egy vallás tekinthető igaz vallásnak.

A tanulmány szerint ahogyan nőtt az oktatásban eltöltött évek száma, úgy évente 9 százalékkal többen vették kezükbe a Bibliát. A felmérés azt is vizsgálta, hogy milyen elképzeléseik vannak az egyéneknek Istenről vagy egy magasabb rendű hatalomról, illetve kételkednek-e annak létében. A kutatók megállapították, hogy minél iskolázottabb valaki, annál inkább állítja, hogy hisz egy felsőbbrendű hatalom létében, de semmi esetre sem mondják, hogy nem hisznke Istenben.

D. Michael Lindsay, a Halls of Power című könyv – amely az evangélikus keresztény elit növekedéséről szól – szerzője a CNN-nek elmondta: minél többet tanul valaki a hitről, annál inkább kozmopolita módon közelíti meg a vallást. Lindsay elmondása szerint az emberek különböző vallásokkal találkoznak minden nap, amely azt eredményezi, hogy többféle értelmezéssel találkoznak. Hozzátette: ezek az emberek nyitottabb gondolkodásúak, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé hisznek.

De amíg a magasan képzett emberek meglepően felkészültnek bizonyultak vallás témakörben, annál inkább megkérdőjelezték a vallás szerepét a világi társadalmoban. Ellenezték a vallási vezetők társadalmi beavatkozását, ugyanakkor támogatták azon vezetőket, akik nagy hatással lehetnek az emberek szavazataira. Schwadel szerint az eredmények arra utalnak, hogy a magasan képzett amerikaiak nem ellenzik a vallást, de azt már igen, ha a vallást rá akarják kényszeríteni a világi társadalomra.

 

mi, Daily Mail

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.