Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-02-16 18:42:00

Zöldút a gyermekbarát társadalomnak

Törvény védené a gyerekzsivajt

Gyermekbarát törvényváltoztatásra nyújtott be javaslatot a német kormány aminek alapján a jövőben nem lehetne panaszt emelni az óvodák, napközi otthonok és játszóterek "keltette" zaj ellen.

A kormány a szövetségi káros környezeti behatás elleni védelemről szóló törvény megváltoztatásával a gyermekbarát társadalom kiépítését igyekszik előmozdítani. Az egész országra kiterjedő szabályozás elfogadásáról a parlament és a szövetségi tanács fog határozni a jövőben.

"A gyermekellátó intézményekkel, játszóterekkel és hasonló létesítményekkel járó zajhatások nem számítanak káros környezeti hatásoknak" - áll az új törvénykiegészítésben.
A változtatás engedélyezi lakóterületen belül a gyermekellátó napközi otthonos intézmények létesítését. Korábban a környéken lakók rendszeresen panaszt emeltek, ha a szomszédságuk közelében napközi otthon építését helyezték kilátásba.

A törvény ugyanakkor nem terjesztené ki hatását a gyermekek "privát lármázására", a lakóházak előtti zajongás jogát továbbra sem védené. Norbert Röttgen német környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: a gyermekek lármázását privilegizáló törvénnyel a gyermekbarát társadalomnak mutatnak szabad jelzést. A gyermekek hangját ugyanis "nem szabad az ipari zajjal egyenértékűként kezelni".

"A gyermekek társadalmunk közepét jelentik, és az őket ellátó intézményeket sem szabad perifériára szorítani, oda tartoznak, ahol a családok is élnek. Az igaz, hogy a gyerekek hangosak, lármáznak, sírnak, kiabálnak és nevetnek, de ezek az élet zajai. Mi sem voltunk különbek" - fejtette ki az éppen gyermeket váró Kristina Schröder családügyi miniszter.


(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.