Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-12 14:00:00

Egy felmérés szerint az önkéntesek többsége keresztény

Telefonos lelkisegély: a segítők ötöde férfi

"Minden ember értékes és mindenki számít. Az élet szent. Nem adjuk fel” - vallják az önkéntesek. Németországban átlagosan 7-8 évet töltenek a segítők a telefonos szolgálatoknál.

 

Az Önkéntesség Európai Éve alkalmából készült német felmérésből kiderült: a telefonos lelkisegély-szolgálatoknál túlnyomórészt nők dolgoznak. Németország területén 8500 ember vállal önkéntes munkát telefonos lelkisegély-szolgálatoknál. A munkatársak több mint 80 százaléka nő, és csak minden ötödik alkalmazott férfi, derült ki a vizsgálatból, amit a telefonos lelkisegély-szolgálat fenntartói azért készítettek, hogy megismerjék önkéntes dolgozóik motivációit, munkájukkal szembeni elégedettségüket és tapasztalataikat. A felmérésben 2145 önkéntes vett részt.


Egyetemet végeztek és hívők

A vizsgálat szerint a feladataikat ingyenesen ellátó emberek több mint fele 30 és 59 év közötti középkorú személy. Kétharmaduk főiskolát vagy egyetemet végzett, szocioökonómiai státusuk (az egyénre jellemző, elsősorban iskolázottságából és jövedelméből fakadó társadalmi és gazdasági helyzet) rendszerint stabil. Az önkéntesek mintegy 80 százaléka a katolikus vagy az evangélikus egyház híve. 2,9 százalékuk más keresztény felekezethez tartozónak vallja magát, a résztvevők 0,5 százaléka egyéb vallású, és 16,9 százaléka pedig nem kötődik semmiféle valláshoz.

Elkötelezettségük indítékaként a megkérdezettek többségénél a következő szempontok szerepeltek: új tapasztalatok gyűjtése, ismeretek bővítése a beszélgetésekben, valamint szociális kompetencia fejlesztése.


Évente kétmillió embernek segítenek Németországban


Az éves beszámoló adatai szerint 2010-ben mintegy 2 millió ember vette igénybe telefonon a segítségnyújtást. A hívó felek leggyakoribb témái: a betegség, a párkapcsolat, a család, valamint a magány. A legtöbb telefonáló 40 és 59 év közötti személy.

A hívások vezetékes és mobil hálózatról egyaránt ingyenesek, mivel a Német Telekom a telefonos lelkisegély-szolgálat támogatójaként az összes költséget vállalja. 1956 óta létezik az evangélikus és katolikus egyház ökumenikus tanácsadása.

Ruth Belzner, a Német Evangélikus Konferencia telefonos lelkisegély-szolgálatának elnöke elmondta, hogy évente 800-1000 ember vesz részt speciális képzésen, és válik telefonos operátorrá. Önzetlenül másokra figyelni és meghallgatni tudó munkatársak vezetik a segítő beszélgetéseket. Habár nem mindenki marad több évtizedig aktív, de az átlagos 7-8 éves önkéntes együttműködés bámulatosan magas. Belzner szerint ez arra vezethető vissza, hogy az önkéntesek elégedettek tevékenységükkel.

Franz-Josef Bode, Osnabrück püspöke, a Német Katolikus Püspöki Konferencia lelkipásztori bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy a telefonos lelkisegély-szolgálatban végzett munka kifejezi a krisztusi emberképet: „Minden ember értékes és mindenki számít. Az élet szent. Nem adjuk fel”.

Szabóné Kállai Klára, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke, egyben klinikai szakpszichológus szerint Magyarországon évente 250-260 ezer hívás érkezik a lelki elsősegélyekhez, amit az országban összesen nyolcszáz jól felkészített önkéntes segítő fogad.

 

-bcs-
 

Forrás: jesus.de

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.