Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-19 09:00:00

A német szakszervezet újra bevezetené a délutáni pihenőt

Sziesztáért kampányolnak a megfáradt németek

A német szakszervezeti vezetők a szieszta bevezetéséért kampányolnak annak érdekében, hogy jobb teljesítményre ösztönözzék a munkavállalókat.

A német szakszervezeti vezetők a szieszta fontosságára próbálják felhívni a figyelmet. A DGFB szakszervezet állítja, hogy egy rövid, ebédidőre eső pihenés jótékony hatással van a dolgozók egészségére és ezáltal teljesítményére is. Annelie Buntenbach igazgatósági tag elmondta: bár nem adott a szieszta lehetősége mindenhol, mégis jó ötlet annak jótékony egészségügyi hatásai miatt. Hozzátette: egy rövid, délutáni szundítás csökkenti például a szívroham kialakulásának kockázatát és lendületet ad az energiának is.


Csak jó lehet

A tanulmányok is ezt támasztják alá. A Harvard School of Public Health és az Athéni Orvostudományi Egyetem kutatói Görögországban végzett felmérése azt mutatja, hogy azon görög munkavállalók körében, akik sziesztáztak délután, 37 százalékkal volt alacsonyabb a koszorúér-megbetegedés miatti a halálozási arány, mint azoknál, akik egyáltalán nem tartottak pihenőt délután.


Kell a pihenés. Kép innen

Az ötlet egyébként nem számít újnak Németországban: az olyan nagy német vállalatok, mint a BASF, az Opel, a Hornsbach vagy a Lufthansa külön szobákat alakított ki a délutáni szisztázásra.. Állítják: a kipihent munkavállaló nagyobb teljesítményre képes. A regensburgi biológia és pszichológia professzora, Jürgen Zulley elmondta: a délutáni alvás jó hatással van a teljesítményre, hiszen az ébredés után a szervezet felélénkül, növekedik az energiaszint. A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatása tavaly arra világított rá, hogy az egészséges fiatal felnőttek jobban teljesítették feladataikat, ha délután szundítottak egy kicsit.

A németeknél is divatban volt egykoron a szieszta, egészen az ipari forradalomig. De a megnövekedett munkaerő-szükséglet miatt el is törölték azt. Már délen is kezd kihalni ez a szokás, de többen kampányolnak a szieszta hivatalos bevezetéséért.

 

mi, Guardian

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.