Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-17 12:24:00

A hőguta a legsúlyosabb következménye az extrém melegnek

Súlyos egészségügyi károkat okoz a hőség

A világ számos országában okoz gondokat a perzselő hőség és a magas páratartalom. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy ez mennyire káros a szervezetre.

Az elmúlt napokban extrém hőség uralkodott, az orvosok pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a szélsőségesen magas hőmérséklet súlyos, akár halálos egészségügyi panaszokat is okoz.


Senkit sem kímél a hőség

Dr. Ken Sable new yorki sürgősségi orvos elmondása szerint szervezetünk a bőrön keresztüli hőleadással és izzadással hűti magát. Ha nem tud megfelelően vagy elégségesen lehűlni, akkor komoly károkat okozhat a hőség szervezetünkben. Nemcsak az idős emberek vagy a gyermekek vannak kitéve a hőség okozta megbetegedésnek, bárki érintett lehet– tette hozzá az orvos. Elmondta: a hőség okozta betegségek kezelés nélkül nagyon súlyossá is válhatnak, vagy extrém esetekben halálhoz vezetnek.

A hőség okozta megbetegedések közül a legsúlyosabb a hőguta, amely kezdeti szakaszában hőgörcsökkel jár, amit hőkimerülés követ. A hőgutát elszenvedett ember súlyos fejfájást, hányingert, hányást és rendkívüli gyengeséget tapasztalhat. Hőguta esetén a megemelkedett testhőmérséklet az elmeállapot megváltozásához vezethet, a beteg szédülést tapasztal, és végül elveszíti az eszméletét. Az izmok bomlani kezdenek, ami veseelégtelenséget eredményez, így a hőguta életveszélyes állapottá válik. A hőguta ritka betegség, leggyakrabban a nagyon fiatal és az idős embereket, illetve a krónikus betegségben szenvedőket érinti.


Fontos a folyadék pótlása. Fotó innen

A szakemberek a következőket javasolják a hőség okozta ártalmak elkerülésére:

Délelőtt 11 óra és délután 4 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban. Viseljünk világos színű, könnyű ruházatot és kalapot. A 100 százalék pamut ruhák magukban tartják az izzadtságot, így megnehezítik testünk lehűlését.

A szomjúság nem mindig jelzi pontosan a hidratáció állapotát. Gyermekekben a szomjúság mechanizmusa még nem fejlődött ki teljesen, idős emberekben pedig már leromlik. Mire az agyunk jelzi a szomjúságot, a testünk már a testsúly akár egy százalékának megfelelő vizet is elveszíthet.

A vizelet színe jól jelzi a hidratáció állapotát. Az elegendő folyadékot fogyasztó ember vizelete majdnem színtelen. A sötétebb szín elégtelen mennyiségű folyadékbevitelre utal.

Egyszerre másfél óránál kevesebb testedzés esetén hűs vízzel tökéletesen pótolni lehet az elveszített folyadékot. Fél liter az edzés előtt két órával, a testmozgás alatt 15–20 percenként két és fél deci, és legalább fél liter a befejezés után. Igyunk annyit, hogy a szomjúságunk elmúljon, aztán még egy keveset, hogy teljesen hidratálódjunk.

Másfél óránál hosszabb testmozgás esetén sportitalok javasoltak. Ezeket azonban az edzés alatt kell fogyasztani, nem előtte, mert alacsony glükózszintet okozhatnak, ami csökkentheti a teljesítményt.

 

– mi, Medipress –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.