- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Életmód
2011-10-29 09:00:00 Amerikában az élelmiszerek 40 százaléka kárba vészSpóroljunk és együnk takarékosan!Az ételek több mint felét közvetlenül a fogyasztók dobják el – hívják fel a figyelmet statisztikák a túlzott pazarlásra.Túlvásároljuk magunkat, meghagyjuk az ételmaradékainkat, érintetlenül kidobjuk a zúzódott vagy hibás almát. Az ártatlannak tűnő pazarlásnak azonban súlyos gazdasági és környezeti következményei vannak. A kidobott ételmennyiség naponta 1400 kalóriának felel meg. Ez elegendő lehetne 2 milliárd ember egyévnyi élelmiszer-ellátására. Ha az amerikaiak vissza tudnák fogni a pazarlásukat, és a kereskedők inkább az ételadományozást választanák ahelyett, hogy kidobják, amit nem tudnak eladni, Amerikában nem lenne egy éhező család sem. A pazarlás során felmerülő másik nagy probléma, hogy a kidobott élelmiszerek a szeméttelepeken landolnak.
További tippek a spórolásra: kevesebbet raktározzunk el a hűtőben, és tartsunk rendet benne! A felhalmozott ételek elvesznek a nagy káoszban, elfeledkezünk róluk, így aztán nagy valószínűséggel a szemetesben végzik. Ne dobjuk el az ételt, csak mert elérte a szavatossági idejét! A szavatosságot garantáló dátumokat a különböző minőségbiztosítási szabályok határozzák meg, és inkább csak a kereskedőknek és a kiszállítóknak szólnak, mintsem a fogyasztóknak. Mielőtt kidobnánk a maradékot, győződjünk meg róla, hogy tényleg romlott-e: szagoljuk meg, vizsgáljuk meg a kinézetét, és kóstoljuk is meg! A legtöbb esetben, ha jó az állaga és a szaga, akkor az étel maga is jó. Egy másik mód, amivel tovább friss maradhat az étel: ellenőrizzük a hűtő megfelelő hőmérsékletét! Élelmiszereinknek ugyanis a 4 és fél Celsius fok az ideális, főleg a tejtermékeknél. Még egy jó tanács: a maradékokat le is fagyaszthatjuk, a kenyeret, a tejet egyaránt. Végül pedig: ha maradt még étel, furcsán hangozhat, de azt együk meg! Hajlamosak vagyunk jóval többet főzni-sütni, mint amennyire valóban szükségünk lenne, és a maradékot bedugni a hűtőbe. Egy kis fűszerezéssel könnyen izgalmassá is varázsolhatjuk a megunt kosztot. Legyen otthon mindig egy kis sajt és tejföl, azzal nem ronthatjuk el! A megszokott heti menü kreatív átalakításával pedig új életre kelnek ételeink, és nem kell a kukában végezniük!
B. B.
|
Hírsor
A hét java
|
|