Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-13 21:30:00

Akikben több a folsav, jobban teljesítenek az iskolában

Recept az okossághoz: jót tesz a spermának is

Svéd kutatók vizsgálatai szerint azok a tanulók, akiknek a szervezetében több a folsav, jobban szerepelnek az iskolában. Sőt, a spermákra is jó hatással van.

A folát-bevitel egyértelműen hatással van az iskolai tanulmányi eredményekre –  írják a kutatók a Pediatrics című szaklap július 11-ei online kiadásában. Mindenképp felül kellene vizsgálni az iskolai menzákon adott ételek összetételét és a szülőket is tájékoztatni kellene erről a fontos tényezőről.


A tinédzserekben túlteng a homoizé

A tinédzserek szervezetében gyakran túlteng a homocisztein nevű vérfehérje, egy aminosav, ami közvetlenül összefüggésbe hozható egyes szívbetegségek kialakulásával, folsav-szintjük azonban túl alacsony. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a folsav hatással van a mentális képességekre, a mostani azonban az első felmérés, amelynek sikerült kimutatnia a vitamin iskolai teljesítményre gyakorolt hatásait.

Tudjuk, hogy a folát valóban fontos szerepet játszik az agy és az agyi funkciók fejlődésében –nyilatkozta Dr. Daniel Armstron, a Miami Miller Egészségtudományi Egyetem gyermek főorvosa. – Kisgyermekek esetében a folát-hiány károsíthatja az idegi-kognitív funkciókat és az agyi fejlődést, sőt, autizmust is okozhat.



A folsavban gazdag étrend semmiképpen sem árthat és valószínű, hogy nagyban segítjük agyunk működését, ha sok, folátban gazdag élelmiszert fogyasztunk. A tudósok, Dr. Torbjorn K. Nilsson (Orebro Egyetemi Kórház, Svédország) vezetésével összesen 386, 15 éves fiatal folsav-szintjét és egészségi állapotát vizsgálták meg. A kutatók a szociális helyzetet és a genetikai tényezőket is figyelembe vették a vizsgálatok során.

 
Tobb folsav, kevesebb Dawn-kór?

Az eredmények szerint a legmagasabb folsav-szinttel élő tanulók kapják a legjobb jegyeket tanulmányaik során. Bár a folsav-szint úgy tűnik, szoros összefüggésben van az iskolai teljesítménnyel, azért túlzás lenne azt állítani, hogy folát-kiegészítők segítségével javíthatunk tanulmányi eredményünkön.

Idősek esetében a folsav-szint hatással lehet a mentális képességekre, hiánya pedig hozzájárulhat a demencia és az Alhzeimer-kór kialakulásához. Folsavhoz főként zöld leveles zöldségekből, gyümölcsökből, szárított hüvelyesekből és olajos magvakból juthatunk. Emellett a kenyérfélék, zabpelyhek és más gabonafélék is nagy mennyiségben tartalmaznak folsavat.

Egy korábbi, a Kaliforniai egyetemen készült kutatás szerint a férfiak spermáira is jó hatással van a folsav. Kisebb a valószínűsége az abnormális spermák kialakulásának. A sperma-aneuploidia felelős a vetélések harmadáért, és a Down-szindrómával és más egyéb ritka kromoszóma defektussal született gyermekek jelentős hányadáért. A folsav segíthet megóvni az újszülötteket az idegi sérülésektől is. A jelenlegi ajánlott folát-mennyiség 19 éven felüli férfiaknak napi 400 mikrogramm, a kutatások szerint azonban gyermekvállaláskor ennél többre is szükség lehet.
 

 

Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.