Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-20 07:34:00

Azért szombatokon le kell majd dolgozni, ami kiesik

Örömünnep: jövőre öt hosszú hétvégénk lesz!

2012-ben a legtöbb ünnepünk hétköznapra esik, így a pihenőnapok átcsoportosításával bőven lesz hosszú hétvégénk. Sokan ilyenkor hotelekben pihennek, mégsem örülnek a szállásadók, mivel túl közel vannak egymáshoz az ünnepek.

Matolcsy György a kormany.hu internetes oldalon hozta nyilvánosságra azt a rendeletet, amely a 2012-es munkaszüneti napok körüli munkarendről szól. Ebből kiderül, hogy a hétköznapra eső munkaszüneti napok körül jövőre öt pihenőnapot kaphatnak a munkavállalók, ám ezeket szombatonként le kell dolgozniuk.


Rendelet biztosítja a lazítást

A rendelet szerint az alkalmazottak többségének nem kell munkával töltenie az alábbi napokat: március 16. péntek, április 30. hétfő, október 22. hétfő, november 2. péntek, december 24. hétfő. Az öt pihenőnapért cserébe az alábbi szombatokon kell dolgozni: március 24-én, május 5-én, október 27-én, november 10-én, december 15-én.

A rendelet minden munkáltatóra és foglalkoztatottra kiterjed, kivéve a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatókat, illetve azokat a munkavállalókat, akiket ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatnak.


Töltsük együtt a hétvégét!

Dr. Fehér Gabriella pszichológus nem talál kivetnivalót abban, hogy a hétköznapra eső ünnepnapok miatt 2012-ben is átszervezik a munkarendet. Természetesen mindig vannak elégedetlenkedők, akiket megzavar a hatnapos munkahét, ám ezt kárpótolja a három vagy négynapos hosszú hétvége.

– A többség örül, ha több időt tölthet együtt a családjával. Ma már nem maradnak otthon az emberek, inkább olyan helyekre utaznak, ahová máskor nem jutnak el. Például meglátogatják a vidéki rokonokat, de divat lett a wellness-hétvége is. Újabban teljesen kiürülnek a városok, ha három-négy egybefüggő szabadnap adódik, ami azért jó, mert a közös programok új élményeket adnak a családoknak – mondja a pszichológus.

Dr. Fehér Gabriella szerint jót tesz, ha kiszabadulunk a mókuskerékből és olyan tevékenységgel töltjük a szabadidőnket, ami feltölt bennünket. A szakértő szerint nem az viseli meg a szervezetünket, hogy kizökkenünk a rendes kerékvágásból, ugyanis a panaszkodókat nem az frusztrálja, hogy felborul a bioritmusuk, hanem az, hogy vissza kell menniük a munkahelyükre, ahol valószínűleg rosszul érzik magukat. A pszichológus szerint ez esetben el kellene gondolkodniuk, hogy jó helyen dolgoznak-e.


A szállásadóknak nem jó

Sokan úgy gondolják, hogy a hosszú hétvége jó a családoknak, a szállodáknak pedig hasznot hoz. Joó Anikó idegenforgalmi szakember szerint ennél némileg árnyaltabb a helyzet. Idén például a legtöbb ünnepnap szombatra vagy vasárnapra esett, így ezek a hétvégék nem hosszabbodtak meg egy nappal, tehát mínusz egy éjszakával számolhattak a szállásadók. Ettől függetlenül a Balaton környékén az augusztus 20-i hétvégére is csak hosszas keresés után találunk szabad szobát.

– Ha sűrűn jönnek egymás után a hosszú hétvégék, az pont az ellenkező hatást váltja ki az idegenforgalomban, mint gondolnánk. Nem viseli el az emberek pénztárcája, hogy egy-két hónapon belül a meghosszított hétvégéket szállodában töltsék. Azokban az években, amikor több hétköznapra jutó ünnep van, általában csak egy-egy hétvége kiemelkedő számunkra. Például, ha május 1-je hétköznapra esik, és emiatt változtatnak a heti munkarenden, akkor valószínűleg nem számolhatunk jelentős foglalással Pünkösdkor, mert túl közel van egymáshoz a két ünnep – mondja Joó Anikó, a Hotel Uni értékesítési vezetője.

 

A. S.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.