Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-27 13:00:00

Az ellenőrzött üzletek több mint egyharmadában szabálytalanságot találtak

Ólomszennyezett kencék a polcokon

Ólomszennyezett arcpakolást talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, ám hiába mutatták ki a szennyező anyagot a kozmetikumban, jogi eszközök híján nem tilthatják meg a veszélyes termék forgalmazását.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság először vizsgálta a kereskedelemben fellelhető arc- és testpakolások forgalmazási körülményeit. Azért esett a választásuk erre a kozmetikai termékcsoportra, mert egyre nagyobb a választék a piacon, a kencék használatukból adódóan közvetlenül érintkeznek a bőrrel és a nyálkahártyával, ezért rendkívül fontos, hogy ne tartalmazzanak egészségre ártalmas összetevőket.


Lejárt szavatosság, helytelen tárolás

Az ellenőrök nem csupán a termékek külső megjelenését vették alaposan szemügyre, egészségbiztonsági szempontok alapján laboratóriumban is bevizsgálták a kozmetikumokat. Összesen 90 kereskedelmi egységben végeztek ellenőrzést, köztük áruházláncokban, drogériákban, illatszerüzletekben, gyógynövény- és bioboltokban. A fogyasztóvédők az ellenőrzött egységek több mint egyharmadában, 35 üzletben tártak fel hiányosságot.

A hivatal tájékoztatása szerint előfordult, hogy nem volt megfelelő a címkézés, általában a gyártási tételszám feltüntetése maradt el, de az elővigyázatossági előírásokkal és a tárolási körülményekkel kapcsolatos információk hiányára is gyakran kellett felhívni a kereskedők figyelmét. Problémát okozott, hogy nem mindig tüntették fel a minőségmegőrzési időt, de lejárt szavatosságú arcmaszkot is találtak a polcokon.


A nehézfém nem tisztul ki a szervezetből

Bár a biztonsági követelményeknek mikrobiológiai tisztaság szempontjából valamennyi minta eleget tett, a laboratóriumi vizsgálat során egy esetben ólomtartalmat mutattak ki. A fogyasztóvédelmi hatóság közleménye kitér arra, hogy az ólom valamennyi vegyületével együtt kozmetikai termék gyártásához nem használható fel, ám kozmetikumokban felhasznált nyersanyagok szennyeződéseként előfordulhat.

Jó tudni, hogy az ólom olyan nehézfém, amely a szervezetbe kerülve nem ürül ki, hanem lerakódik a sejtekben, és onnan az anyagcsere-folyamatokban részt vevő egyéb nehézfémeket kiszorítja. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy az ólom a régi csővezetékeken átfolyó vízből, de akár bizonyos termékek használatával is a szervezetbe kerülhet, például hajkezelő készítményekkel, iszappakolással vagy ajakrúzzsal.


A hatóság nem vonhatja ki a forgalomból

A szennyeződésként előforduló ólom mennyiségére jelenleg nincsen szabályozás, ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ebben az ügyben nem járhat el jogi eszközökkel, például nem tilthatja meg az ólommal szennyezett termék forgalmazását. A fogyasztóvédők nem nevezték meg a kifogásolt arcpakolás márkáját, viszont közleményükben igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy az ólom kis mennyiségben is veszélyes lehet, így nem árt megfontolni bizonyos termékek rendszeres használatát.


AS


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.