Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-28 14:25:00

Kanada már korábban betiltotta az anyag használatát cumisüvegekhez

Nemi identitási zavart okoz a cumisüvegekhez használt anyag

Újszülött hím egereken próbálták ki a biszfenol A-t (BPA), felnőttként pedig nőstényként viselkedtek a rágcsálók. A BPA megtalálható műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában.

A BPA hatásának kitett hím egerek iránt kevésbé érdeklődtek a nőstény példányok- derítették ki amerikai kutatók. Az Egyesült Államokbeli tudományos akadémai folyóirata a PNAS tette közzé a legfrissebb kutatás eredményeit, amelyből az is kiderül, hogy a BPA az embereknél is az egerekéhez hasonló módon befolyásolhatja a fejlődést és a viselkedést.


Más egerek lettek

A kutatás vezetője, Cheryl Rosenfeld elmondta: a BPA-t fehérlábú egereken tesztelték, akik egészségesnek néztek ki, de viselkedésük teljesen más volt, mint a kísérletben nem szereplő társaiké. A kutató azt is elmondta, hogy a nőstények nem akarnak párosodni a BPA-nak kitett hím fehérlábú egerekkel, és a BPA-nak kitett hímek rosszabbul teljesítettek a térbeli tájékozódási teszteken, ami a vadon élő állatoknál meghatározza pártalálási képességüket.

A tudósok annyi BPA-t adtak az egereknek, amennyit az amerikai szabályozás biztonságosnak ítél meg az állapotos nőknek. A kísérletben anyaegereket használtak, és már terhesen, illetve a szoptatás időszakában is BPA-val "dúsított" élelmet kaptak. A kisegerek elválasztás után már nem kaptak BPA-t, de a kutatók megfigyelték, hogy sokkal gyengébben teljesítettek "egészséges" társainál, jóval többet hibáztak a térbeli tájékozódést megfigyelő teszteken. A nőstény egerek pedig messzire elkerülték őket, inkább a BPA-mentes rágcsálókat választották.


Megoszlanak a vélemények

A BPA egészségügyi hatásairól még nincs konszenzus a szakemberek körében. Kanada volt az első ország, amelyik 2008 októberében megtiltotta a BPA használatát cumisüvegekben, miután tanulmányok azt jelezték, hogy a polikarbonátokban használt műanyag adalék károsíthatja a csecsemők és a kisgyerekek idegrendszerét, és ártalmas lehet fejlődésükre. 2010 októberében Kanada szintén elsőként a világon toxikusnak nyilvánította a biszfenol-A-t mint a környezetre és az emberi egészségre is mérgező hatású vegyületet. A döntés alig két héttel azután történt, hogy szeptember végén az európai élelmiszerbiztonsági hatóság, az EFSA kinyilvánította álláspontját, amely szerint a BPA kis dózisban nem jelent veszélyt az egészségre.


Súlyosan károsíthatja az egészséget a BPA

Ausztrália, valamint az Egyesült Államok néhány állama azonban már korábban korlátozta a vegyület használatát. Európában elsőként Dánia tiltotta be 2010 márciusában a BPA alkalmazását cumisüvegekben, majd júniusban a francia törvényhozók is így döntöttek. Idén június elsejével egyébként az egész EU-ban, így nálunk is tiltva van az adalék cumisüvegekben történő felhasználása.

A biszfenol-A megtalálható műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, a hőnyomtatott papírokban, valamint fogtömésekben is. Az elmúlt évtizedben 130-nál több tanulmány talált kapcsolatot a műanyagokból kioldódó BPA akár alacsony szintje és néhány súlyos egészségügyi probléma között. Összefüggésbe hozták például a mellrák kialakulásával, az elhízással, valamint a korai nemi éréssel.

Becslések szerint 2006-ban a biszfenol-A éves világtermelése 4 millió tonna volt.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.