Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-02 19:00:00

Nincs egyértelmű állásfoglalás a mobiltelefonálás veszélyeiről

Négy és fél millárd ember veszélyben?

Egy új elemzés megállapította, hogy a World Health Organization (WHO) által egy hónapja közzétett adatok, miszerint agytumort okoz a mobiltelefon használata, nem állja meg a helyét.

A számos ország vizsgálatán alapuló tanulmány bebizonyította, hogy húsz évvel a mobiltelefonok bevezetése, és tíz évvel a széles körben elterjedés után nem mutatnak növekedést az agydaganat-esetek  – írja a Sugárzás Elleni Védelmi Bizottság az Environmental Health havilapban.

Ugyanakkor a Nemzetközi Rákkutató Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a mobiltelefon- technológia 4,6 milliárd ember egészségére lehet ártalmas. Mint mondják: „a kutatásokat nem teszik parkolópályára, hiszen a rendelkezésre álló adatok korlátozottak, és nem mondható ki teljes bizonyossággal, hogy a készülékek nem ártalmasak az emberi egészségre.”

David Spiegelhalter, a University of Cambridge Winton professzora elmondta: ez egy nagyon nehéz kérdés, további kutatások szükségesek annak érdekében, hogy bebizonyosodjon a mobilok használatának kockázata. Szerinte a  bizonyítékok korlátozott számban állnak rendelkezésre, így nehéz kimutatni a hatásokat.


Nem egyértelmű

Tudósok csoportjai az Egyesült Királyságban, Svédországban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban iránymutatásokat adnak arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben bocsáthat ki sugárzást a rádiófrekvenciák által egy mobiltelefon.  A testület megvizsgálta az összes megjelent tanulmányt, amely a lehetséges összefüggést kutatta a mobiltelefon-használat és agydaganatok között. Ezek közül a legnagyobb epidemiológiai vizsgálatot az Interphone-on végezték.


Jó lesz vigyázni vele?
Fotó: abc.net.au

Anthony Swerdlow, a londoni Rákkutató Intézet professzora vezette az Interphone vizsgálatával foglalkozó tudós-csapatot. Az eredményt tavaly publikálták, amelyből kiderült: nem találtak egyértelmű kapcsolatot a mobiltelefon-használat és bizonyos típusú agydaganatok között. Swerdlow azt nyilatkozta, hogy a készülék használata nem növeli az agydaganat előfordulásának gyakoriságát, de nem is zárható ki annak a lehetősége, hogy a mobilozás okozza bizonyos tumorok kialakulását.


Nem bizonyított a rákkeltő hatás

A nemzetközi Rákkutató Ügynökség júniusi beszámolójában az áll, hogy a rádiófrekvenciás készülékekből (mobiltelefonokból) kibocsátott elektromágneses mezők intenzívebbek, mint a telefon-tornyokból és bázisállomásokból jövő jelek. – Ezek a mezők „valószínűleg” rákkeltőek, és ugyanabba a kategóriába sorolhatók, mint például a dízel üzemanyag vagy a kloroform – állítja a rák kockázatával foglalkozó, lyon-i székehelyű IARC. A szervezet ugyanakkor nem ad iránymutatást a mobiltelefon használatára vonatkozóan, állításuk szerint több tanulmány szükségeltetik ahhoz, hogy bebizonyosodjon: a mobiltelefonálás tényleg agydaganatot okoz.


mi, Bloomberg

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.