Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-13 09:01:00

A szülők nem ivócimborák

Ne engedjük inni a kamaszokat!

Azok a szülők, akik gyakran megengedik, hogy kamasz gyerekeik alkoholt fogyasszanak, kiteszik őket annak, hogy később problémáik legyenek az itallal.

Főként középosztálybeli szülőkre jellemző, hogy megengedik, hogy tizenéves gyermekeik felhajtsanak egy-egy pohár bort vagy sört. Azt remélik, így elvész számukra a „tiltott gyümölcs” izgalma. Sokan vélik úgy, hogy ezáltal megtanítható a fiataloknak a felelősségteljes alkoholfogyasztás. Egy új tanulmány szerint azonban mindez könnyen a visszájára sülhet el, mivel az ilyesmi inkább összezavarja a gyerekeket.

A kutatás szerint azok a fiatalok, akik néha szülői engedéllyel isznak, összességében több szeszt fogyasztanak, mint azok a társaik, akik családjában ez nem szokás. Az eredmények szerint nagyobb eséllyel isszák magukat eszméletlenre, vagy keverednek alkoholos állapotban verekedésbe is. A melbourne-i Ifjúsági Egészségügyi Központ, és az amerikai Társadalmi Fejlődéskutató Intézet vizsgálatába 1900 tizenkét-tizenhárom éves gyereket vontak be, akiket két éven keresztül nyomon követtek .

A két országban jellemző hozzáállás különbségét mutatja, hogy míg a kutatás kezdetén ausztrál gyerekek 67 százaléka vallotta, hogy szülei beleegyezésével szokott alkoholt fogyasztani, addig az amerikaiaknak csak 35 százaléka számolt be ilyesmiről. Egy évvel később az előbbiek 36, az utóbbiak 21 százaléka jelezte annak veszélyét, hogy nem tudja abbahagyni az ivást, hogy alkalmasint ájulásig itta magát vagy hogy verekedésbe keveredett.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy a szülői engedékenység – minthogy az alkohol rendkívüli veszélyt rejt magában – valójában csak még több alkoholfogyasztásra bátorítja a fiatalokat. A Journal of Studies on Alcohol and Drugs című lapban megjelent tanulmány kiemeli, hogy a jelenség országtól függetlenül a liberálisabb álláspontot képviselő szülők gyerekeinél volt megfigyelhető.


A hollandok is hasonló eredményre jutottak

Egy hasonló holland kutatás arra az eredményre jutott, hogy nem a szülők tulajdonképpeni alkoholfogyasztása, hanem az otthonukban megtalálható szeszes italok mennyisége befolyásolja a kamaszokat az ivási szokások kialakulásában. Az ugyanebben a lapban megjelent tanulmány azt javasolja a szülőknek, hogy az alkoholt tartsák a gyerekek számára elérhetetlen helyen, és ha nem szeretnék őket teljesen eltiltani az italtól, akkor is szigorú szabályokat állítsanak fel fogyasztásával kapcsolatban.

Az angolszász kutatás vezetője, Barbara McMorris, a Minnesotai Egyetem munkatársa így összegezte az eredményeket: „Mindkét kísérlet azt bizonyítja, hogy noha tényleg jelentős a barátok befolyása ebben az életkorban, a családi minta legalább ennyire meghatározó. A gyerekeknek nem ivócimborákra van szükségük, hanem szülőkre, akik világos, könnyen értelmezhető elvárásokat támasztanak velük szemben.”
 

 -nemesi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.