Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-27 15:00:00

Egyre többen hagyják el otthonaikat a jobb megélhetés reményében

Munkavállalás határok nélkül: sehol sem jó?

Egy felmérés szerint négyből egy munkavállaló gondolkodás nélkül hagyná el országát a jobb megélhetés reményében.

A Gfk kutatóintézet legfrissebb felmérése szerint 1000 brit munkavállaló 27 százaléka lenne hajlandó elhagyni az Egyesült Királyságot, ha ezáltal jobb jövőt tudna magának biztosítani- írja a BBC.


Biztosra mennének

A megkérdezettek közül sokan panaszkodtak a magas megélhetési költségekre és a statikus bérekre is. Bár sokan kacérkodnak a külföldi munkavállalással, a kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek mindössze egynegyede tervezi elhagyni jelenlegi munkáltatóját egy éven belül.

Más országokban viszonylag magasabb annak a kockázata, hogy határt lépjenek a megélhetésükkel elégedetlen emberek. Mexikóban 57, Kolumbiában 52, Brazíliában 41 és Peruban a lakosság 38 százaléka csomagolna és vágna neki az ismeretlennek. Bár ezidáig az Egyesült Államok és Kanada is híresek voltak arról, hogy hűségesek saját területükhöz, mára már fordult a kocka: a megkérdezettek egyötöde szívesen dolgozna más országban, ha az kényelmes megélhetést biztosítana számára.


Külföldi munka: biztosra mennek a fiatalok

Az Egyesült Királyságben a fiatalabb (18-29 évesek) munkavállalók körében népszerűbb a migráció gondolata. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 36, míg a posztgraduális diplomával rendelkező egyének 33 százaléka gondolkodik az országváltáson. Sukhi Ghataore, a Gfk munkatársa a BBC-nek elmondta: ha a megkérdezettek töredéke valóban elhagyja az Egyesült Királyságot ezekben a nehéz időkben, akkor komoly változásokat idéznek elő a gazdaságban.

A Gfk kutatóintézet 29 ország 30.000 munkavállalóját kérdezte meg a témában.

 

mi, bbc.co.uk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.