Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-29 08:00:00

Álnéven sokan szabadabbnak érzik magukat

Miért ragaszkodik a Google+ a valódi nevünkhöz?

A Google+, bár még csak a tesztverziója fut, máris 20 millió felhasználóval büszkélkedhet világszerte.

Nagyon sok ember szeret álnéven, fantázianéven, nick-néven szerepelni az online nyilvánosságban, azonban vannak olyan platformok, ahol ragaszkodnak a teljes, valódi név használatához. A Google+ is ezt a döntést hozta meg, és megszüntette azokat a fiókokat, ahol nem az igazi nevén szerepelt a felhasználó.

Az érintett felhasználók felháborodtak. Egy blogger azon az állásponton van, hogy a saját nevét a mindennapjaiban, és a valós identitásában használja, és senki nem kötelezheti rá, hogy a virtuális világban is azt használja. Ott ugyanis ha álnevet használ szabadabbnak érzi magát, és jobban ki tudja bontakoztatni a virtuális személyiségét.
 

Biztonság és emberség?

A Google elsősorban praktikus okokkal magyarázza a döntést: azért van szükség a valódi név használatára, hogy a felhasználók minél jobban kihasználhassák a közösségi rendszer előnyeit, és minél egyszerűbben megtalálhassák a barátaikat, családtagjaikat a neten. Rááadásul ez a megoldás a közösségi médiában teljesen bevett, elég csak a Facebook-ra, vagy a LinkedIn-re gondolnunk. Azért is fontos a valódi név, mert így elkerülhető, hogy olyan személlyel kerüljünk kapcsolatba, akivel nem szeretnénk – fogalmazott a Google szóvivő.


Sokan ragaszkodnak a névtelenséghez
 

Az álneves internetes kommunikációnak a legnagyobb hátulütője szakértők szerint az a stílus, amit most látunk az ilyet engedélyező fórumokon. Szerintük ha az emberek a valódi nevükön szerepelnének az online nyilvánosság minden szinterén, akkor sokkal több felelősség, tisztelet és megértés lenne a másik véleménye felé, arról nem is szólva, hogy a stílus is emberibbé vállna.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.