Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-08 18:30:00

Gyakran alkoholhoz fordulnak a veszteséget elszenvedők

Megrendülhet az újszülöttüket elvesztők egészsége

Nagyobb a korai halálozás kockázata azoknál a szülőknél, akik elvesztették újszülöttüket vagy egy év alatti csecsemőjüket - állítják csütörtökön megjelent tanulmányukban brit kutatók.

A vizsgálat során a nagy-britanniai országos halálozási regiszter 1971 és 2006 közötti adataiból véletlenszerű mintavétellel nyert információkat elemezték a kutatók.Összehasonlították azoknak a szülőknek a halálozási adatait, akik életük során elvesztették egy év alatti gyereküket vagy babájuk halva született, azokéval, akiknek a gyerekével nem történt ilyesmi.

 

Az anyák a legveszélyeztetettebbek

Azok a szülők, akik elszenvedték csecsemőjük elvesztését, négyszer nagyobb kockázattal haltak meg vagy özvegyültek meg a gyerek halálát követő tíz évben, mint azok a szülőtársaik, akiket ilyen veszteség nem ért. Az anyák különösen veszélyeztetettnek bizonyultak gyermekük halálát követően. Angliában és Walesben az ilyen veszteséget elszenvedett anyák négyszer nagyobb valószínűséggel haltak meg korábban, Skóciában pedig hatszor nagyobb valószínűséggel azokhoz az anyákhoz képest, akik megszületett gyereke megérte az egyéves kort.

Az anyák kockázata némiképp csökkent az idő előrehaladtával, ám még 25 év elteltével is jóval, 50 százalékkal magasabb volt szerencsésebb szülőtársaikhoz képest, sőt még 35 év elteltével is 20 százalékkal nagyobb volt halálozási kockázatuk. Az adatok a halálozási okokra vonatkozóan nem tartalmaztak információt. A szerzők elképzelhetőnek tartják, hogy alkoholhoz fordulnak a veszteséget elszenvedett szülők, vagy öngyilkosság is előfordulhat, ugyanakkor a halvaszületés és a korai csecsemőhalálozás is gyakoribb a gyengébb egészségi állapotban lévő szülők gyerekeinél.

A Mairi Harper kutatásvezető irányításával az észak-angliai York Egyetemén lefolytatott tanulmány a British Medical Journal című orvosi folyóirat szakosított kiadványában, a Supportive and Palliative Care című lapban jelent meg.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.