Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-10 12:16:00

Meggjegyzik a mentő telefonszámát

Megdöbbentő: életet mentenek a norvég óvodások!

Egy norvég lapban megjelent tanulmány szerint már négy-ötéves korban sem túl korai elkezdeni az életmentő ismeretek elsajátítását. Meg is kezdték a program alkalmazását.

Az egyik legfontosabb oka, hogy az emberek vonakodnak segíteni a bajba jutott társaikon, hogy azt gondolják, tapasztalatok híján többet ártanának vele, mint használnának. A Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine című lapban megjelent tanulmány szerint azonban már négy-ötéves korban sem túl korai elkezdeni az ismeretek elsajátítását.

A norvégiai Bergenben élő óvodások már megismerkedtek az ötös szabállyal: nézz rá az emberre, beszélj hozzá, érintsd meg, hogy magához térjen, hívd a mentőket, végül helyezd kényelmes testhelyzetbe! A gyerekek azt is megtanulták, melyik a biztonságos pozíció, és hogyan lehet szabaddá tenni a légutakat.

– Két hónappal később a gyerekek még mindig meg tudták állapítani, hogy valaki öntudatlan-e vagy csak alszik, és hogy egy baleseti sérült lélegzik-e. Emlékeztek a mentők számára, és arra is, hogy az állomásuk merre található. – magyarázza  Bolling, a Haukleandi Egyetemi Kórház Sebészeti Osztályának munkatársa. Amikor próbaképpen az egyik óvónő úgy tett, mintha elveszítené az eszméletét, a gyerekek fegyelmezetten csoportként tudtak együttműködni, hogy megfelelő pozícióba helyezzék.

 

Újraélesztés lépésről lépésre
1. Szólítsuk meg és ezzel egy időben rázzuk meg a sérültet!
2. Ha nem reagál, kiáltsunk segítségért!
3. Vizsgáljuk légzését, keringését!
4. Ha nincs légzés és/vagy keringés hívjunk mentőt!
5. Csecsemők és gyermekek esetében 5 befújással kezdünk!
6. Vizsgáljuk légzését, keringését!
7. Ha továbbra sincs légzés és keringés kezdjük el az újraélesztést, gyermekeknél 15:2 arányban!

 

Hol lehet az újraélesztést megtanulni?
A felnőttek újraélesztését a Magyar Vöröskereszt és több kisebb-nagyobb cég szervezi, míg a csecsemők és gyermekek újraélesztése a Léghajó Program keretében sajátítható el. Utóbbi a gyermekbalesetek ellátására szakosodott képzéseket is szervez.

Bolling javaslata szerint az elsősegélyoktatást az óvodában kellene kezdeni játékos keretek között, majd az iskolában időnként felfrissíteni az információkat, hogy növeljük a magabiztosságot, és mindenkit arra bátorítsunk, hogy ahol szükséges, ne habozzon segíteni.


-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.