Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-25 17:00:00

Húsz gyógyszerészetileg aktív elem a reggeli italban

Megdöbbentő adatok egy pohár tejről

Reggel a hűtőhöz lépünk, töltünk egy pohár hideg tejet, s mindezt azzal a meggyőződéssel tesszük, hogy egy adag vitaminnal, kalciummal és más földi jóval támogatjuk meg szervezetünket.

A Natural News honlapján közzétett információ szerint ez azonban már nincs így. A látszatra ártatlan fehér ital a benne lévő egyéb összetevők miatt már sok mindennek nevezhető, de egészségesnek semmiképp.

A honlap a Journal of Agricultural and Food Chemistryben közölt tanulmányra hivatkozik. A mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi folyóirat írásából kiderül, hogy egy mostanában lezajlott vizsgálat során kimutatták: egyetlen pohár tej húsz különböző fájdalomcsillapítót, antibiotikumot és növekedési hormont tartalmazhat. A gyógyszermaradványokat tehén-, kecske- és emberianyatej-mintákban egyaránt megtalálták, származásukat tekintve pedig eredetileg emberi és állati betegségek orvoslására használatos gyógyszerekből kerültek át a tejbe.

A kutatásban tesztelt tehén-, kecske- és emberi tej emberi és állati fájdalomcsillapításban használatos gyulladásgátló szereket (például ibuprofent, diclofenacot, ketoprofent, flunixint, niflumicot acidot, mefnamic acidot) tartalmazott; a vizsgálat anti-epileptikum, béta-blokkoló és számos hormon jelenlétét is kimutatta. Összesen húsz gyógyszerészetileg aktív elemet találtak számos különböző tejben. Gyógyszermaradványból és hormonból a tehéntejben mutatták ki a legnagyobb mennyiséget. A vizsgálat sikerességét és pontosságát biztosítandó a kutatók egy szélsőségesen érzékeny tesztberendezést, gázkromatográf-tömegspektrométert használtak − számol be a honlap.  

Mint olvashatjuk, a szarvasmarha- és a tehéntakarmány maga is könnyen lehet szennyezett növekedésserkentő hormonokkal, és a normál, sőt még a bio tehéntej is tartalmaz kimutatható mennyiségű gyomirtót, rovarirtót, dioxint − mindezeket a megengedett szint kétszázszorosáig −, valamint vért, gennyet, ürüléket, baktériumot és vírust. Gyakorlatilag nyomokban minden olyasmit tartalmazhat, amivel a tehén élete során érintkezésbe lépett, vagy amit megevett, radioaktív anyagokat is beleértve.

A kutatások rámutatnak arra, hogy az ember gyártotta mesterséges anyagok, gyógyszerek, vegyszerek már beépültek a táplálékláncba − írja a Natural News szerzője, és hozzáteszi: minden, amit eddig tudtunk a tejről és a tejtermékekről, az valószínűleg a tejipar által felépített mítosz része. Általánosságban elmondható, hogy a tehéntej nem más, mint beteg állatoktól származó szennyezet testfolyadék, ami számos veszélyes és betegséget okozó alkotórészt tartalmaz − zárja sorait az angol nyelvű portál szerzője.  


téhá

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.