Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-04-12 13:18:00

Megvéd a cukorbaj ellen is

Mandarin: az új csodaszer

Egy új kutatás felfedezett egy anyagot a mandarinban, mely nemcsak az elhízást előzi meg, de megvéd a kettes típusú cukorbetegségtől, sőt az érelmeszesedéstől is.

A Nyugat-Ontario Egyetem új kutatása felfedezett egy anyagot a mandarinban, ami nem csak az elhízást előzi meg, de megvéd a kettes típusú cukorbetegségtől, sőt, az érelmeszesedéstől is, ami a legtöbb szívinfarktusért és agyvérzésért felelős elváltozás. Murray Huff a Schulich Orvosi és Fogorvosi Kar tudósa Erin Mulvihill PhD hallgatóval együtt a mandarinban található nobiletin nevű flavonoidot tanulmányozta. Eredményeikről a Diabetes című folyóirat számol be.

 A Robarts Kutatóközpontban Huff laborja létrehozta a metabolikus szindróma modelljét. Egereket tápláltak a „nyugati” étrendnek megfelelően, magas zsírtartalmú és egyszerű cukrokkal dúsított táppal. Az egyik csoport teljesen elhízott, és a metabolikus szindróma jegyeit mutatták: megemelkedett a koleszterin-, triglicerid-, inzulin- és vércukorszintjük, valamint elzsírosodott a májuk. Ezek az anyagcsere-zavarok jelentősen növelik a szívbetegségek és a kettes típusú cukorbaj kialakulásának kockázatát.


A mandarin nemcsak ízletes, természetes gyógyszer is

Az egerek másik csoportja ugyanazt a tápot kapta, de kevertek bele nobiletint is. Ezeknél az állatoknál nem tapasztalták a koleszterin, a trigliceridek, az inzulin vagy a vércukor emelkedését, normális ütemben gyarapodott a súlyuk is. Sokkal inkább megőrizték a sejtjeik az inzulin iránti érzékenységüket. A nobiletin megakadályozta a zsírdepók felépülését a májban, mert serkentette azokat a géneket, melyek a zsírtöbblet elégetésében vesznek részt; illetve gátolták azok működését, amelyek a zsírszövet képzéséért felelősek.

– A nobiletinnel kezelt egerek gyakorlatilag védelmet élveztek az elhízással szemben. – mondta  Huff, a Robartsnál a Vaszkuláris Biológiai Kutatócsoportot igazgatója. – Hosszabb távú tanulmányok során a nobiletin meggátolta az érelmeszesedés kialakulását is, mely miatt az artériákban lerakódások keletkeznek, aminek gyakran szívinfarktus vagy agyi érkatasztrófa a vége. Huff kutatása a természetben előforduló bioaktív molekulák gyógyhatású összetevőire koncentrált. Két évvel ezelőtt nemzetközileg is felfigyeltek munkájára, mikor felfedezte a naringenin nevű flavonoidot a grapefruitban. Ez az anyag hasonló védettséget nyújt az elhízás és a metabolikus szindróma más tünetei ellen.  

-nemesi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.