Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-08 09:29:00

Tanyán bukkantak a legyengült szépségre

Kilőhetetlen: beteg jégmadarat ápolnak Szegeden

Szépségében a legszínpompásabb egzotikus madarakkal is versengő jégmadarat gondoztak a Szegedi Vadasparkban. Tanyán találták.

A legyengült madárra egy kopáncsi tanyán bukkantak, és miután megerősödött, az állatkerti Sancer-tónál eresztették szabadon – mondta Endrédi Lajos, a Vadaspark munkatársa az MTI-nek. A jégmadár bár ritkán kerül az emberek szeme elé, első pillantásra felismerhető: hátoldalán ragyogó smaragdzöld és zománcos fényű kék színek csillognak, feje oldala és testalja pedig rőtes aranybarna.


Nem azért szép, hogy csodáljuk

Ahogy a természetben lenni szokott, e faj szépsége sem öncélú, hanem a rejtőzködését szolgálja. A szalakóta alkatúak közé tartozó madár rendszerint meredek partoldalak mentén, vízfölé nyúló ágon lesi az alatta elúszó apró halat vagy rovart. Zsákmányát megpillantva eleven szigonyként zuhan a vízbe, majd perregő szárnycsapással száll vissza leshelyére. Néha a víztükör felett egyhelyben szitál, és elég nagy magasságból, kissé ferde vonalban bukik a vízbe. A hasa száraz levélre emlékeztető színe nem kelti fel a zsákmány gyanúját, míg felülről tekintve a csillogó vízfelületre emlékeztet, így ő is biztonságban érezheti magát a ragadozók madaraktól.
A 16 centiméteres testhosszúságú védett vándorló madár folyók, patakok mentén él és költ. Magyarországon szórványosan fészkel, de őszi vonulása idején, sőt helyenként télen is gyakori.


A jégmadarat Semjén Zsolt sem akarja kilőni

Idén tavasszal nagy – azóta elült – politikai- és médiavita zajlott a kilőhető madárfajok körének bővítéséről. Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes, egyben vadásztársasági elnök szorgalmazta, hogy  néhány védett madarat is puskavégre kaphassanak a vadászok. A jégmadár nem volt köztük. Mindazáltal a kereszténydemokrata politikus számos környezetvédő szervezet és médium rosszallását is kiváltotta. Semjén Zsolt szakmai egyeztetésre hívta a természetvédőket, azonban a tárgyalás nem történt meg.  A vadászati szervezetek azzal érvelnek, hogy egyes védett fajok túlszaporodása mezőgazdasági károkat okoz. 

 

MTI,. mi 

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.