Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-20 11:52:00

Tenyésztett tokhalból készülne a királyi eledel

Kaviár: nagy árat fizetünk érte

A Kaszpi-tengertől távol, az abu-dzabi sivatag hűtött vizű medencéiben tokhalat tenyésztenek, amely errefelé ritka kincset rejt magában: a kaviárt.

A "sivatagi kaviár" termelése a tervek szerint 2011 végén kezdődik, és a program szorgalmazói egyebek között az Arab-öböl országaiba szánják, ahol mostanában kezdenek rákapni a "királyi eledelre", valamint a hagyományos piacokra, Európába és az Egyesült Államokba is kívánnak szállítani belőle.

Rés a piacon

- Nemzetközi szinten a kereslet 400 tonnával haladja meg a kínálatot, mi ezt a hiányt szeretnénk pótolni - hangsúlyozta Robert Harper, a Royal Caviar Company kereskedelmi igazgatója. A cég évente 35 tonna kaviár előállítását tervezi a világ másik fekete arany - kőolaj - készleteinek nyolc százalékával rendelkező Abu-Dzabiban. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Abu-Dzabi ipari negyedének egyik üzemében különleges készülékekkel állítják elő a hatalmas zöld medencékben fickándozó tokhalak élelmiszeradagjait. Egy másik teremben fehérköpenyes technikusok helyezik óvatosan az elkábított halakat egy márványtáblára, ahol ultrahanggal állapítják meg a bennük lévő ikra mennyiségét és minőségét.

- Ebben a mikrokörnyezetben a tokhalnak nincsen természetes ellensége, és a halálozási arányszám igen alacsony - mondta Robert Harper. A cég egy másik vezetője, Ahmad az-Zahíri a vállalkozás környezetbarát jellegére hívta fel a figyelmet. - A Kaszpi-tengeren kihalás fenyegeti a tokhalat, a mi termelésünk révén meg lehet védelmezni ezt a halfajt - hangoztatta. A medencék használt vize végül mezőgazdasági kultúrák öntözésére szolgál az abu-dzabi sivatagban - tette hozzá Zahíri.
 


A tokhalfélék nagyrésze veszélyeztetett
 

Michel Naszúr pénzügyi igazgató szerint a vállalkozás költsége 115 millió dollár (21,8 milliárd forint). Az abu-dzabi kaviárt grammonként 4-6 dollár (758-1137 forint) közötti áron értékesítik majd, amely közelít a Kaszpi-tengeri kaviár árához. Ezen túl 700 tonna friss, illetve füstölt tokhalfilét is előállítanak majd. Christophe Hartung, a vállalkozásban részt vevő United Food Technologies német konzorcium igazgatója elmondta: a tokhalak csak négy és fél éves korukban - amikor elérték a tíz kiló körüli súlyt - termelnek ikrát.
 

Egyidősek a dinoszauruszokkal

A legdrágább kaviárt a Kaszpi-tengeri tokhalból állítják elő, de a fogások egyre csökkennek az orvhalászat és a szennyezés miatt. Irán fontos kaviártermelő, Oroszország pedig számos erőfeszítést tesz a tenyésztés növelésére, hogy visszanyerje a világ első számú exportőrjének rangját. Oroszország 2006-ban betiltotta a vadon élő tokhal ipari halászatát, hogy megakadályozza a dinoszauruszokkal egyidős faj kihalását. 2010 végén négy Kaszpi-tengeri ország - Kazahsztán, Azerbajdzsán, Türkmenisztán és Irán - állapodott meg ötéves halászati moratórium betartásában.

Az abu-dzabi cég három éve vásárolta a tokhalakat, de rövidesen 120 ezer megtermékenyített tokhalikrát is vásárol.

A kaviárként ismert ikrája miatt keresett tokhal a kihalás által leginkább veszélyeztetett állatfaj a Földön. A tokhalfélék 85 százaléka veszélyeztetett. Európában és Ázsiában 18 faj van veszélyben. A "vörös listán" szereplő 27 faj 63 százaléka különösen veszélyeztetett, esetükben a kihalás sem zárható ki. További négy fajt már kihaltnak tekintenek. A Kaszpi-tengerben élő Beluga tokhalfajta is felkerült az erősen veszélyeztetett fajok listájára. A Beluga tokhal fekete kaviárja a tehetős ínyencek körében keresett, a különleges kaviár kilója 7300 eurót is érhet. A tokhal-populáció folyamatosan csökken, mivel az édes és sós vízben egyaránt előforduló tokhalfajták igen későn ívnak, egy részük ráadásul nem is minden évben. Az állatok akár 150 évig is élnek. A tokhalakat élőhelyeik feltöltése is veszélyezteti.

 

mi, mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.