Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-07 14:15:00

A magyar gazdák is súlyos veszteségről számolnak be

Katasztrófális kárt okoz az E.coli

Csíra vagy nem csíra? Az uborka után újabb bűnbak után kutakodnak a német egészségügyi szakemberek, a jelek szerint sikertelenül. Még nem sikerült lokalizálni a járvány forrását, mindeközben fokozódik a pánik.

Szakértők egy Hamburgban felbukkanó, április 23-án lejárt szavatosságú tíz dekás csírakeveréket vizsgáltak meg, mert gyanították: ez lehet a hasmenésjárvány kiváltó oka. A termék az alsó-szászországi Uelzen közelében levő bienenbütteli bioélelmiszer-üzemből származott, és egy 42 éves hamburgi férfi vizsgáltatta meg, miután kilábalt a kólibaktérium- fertőzésből.

Marianne Pfeil- Warnke, Hanza város élelmiszer-biztonsági illetékese úgy nyilatkozott: ha áprilisban a csírában voltak az EHEC baktériumuk, akkor most is ott kell lenniük. Az üzemben ellenőrzést tartottak, de nem találtak fertőzött élelmiszereket. Az E.coli utáni hajsza ismét vakvágányra futott. A német hatóságok felszólították az embereket, hogy ne fogyasszanak nyers zöldségeket, főleg ne Észak-Németországból származó paradicsomot, uborkát, salátát és különféle növényi csírákat. A bienenbütteli üzem minden termékét kivonnák a forgalomból, de ez előreláthatóan hosszas folyamat lesz, rengeteg üzletbe kerülhetett a termékből. Egy német vezető mikrobiológus, Alexander Kekulé szerint a csírák „szokásos gyanúsítottnak” számítanak- írja a keddi Népszabadság.
 

Zsákutcában a piac

Miközben egyre tehetetlenek a német hatóságok a járvánnyal szemben, egy másik súlyos problémával is farkasszemet kell néznie az európai mezőgazdaságnak. Európa összes országában visszaesett a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, az európai gazdák szerint euró milliárdokban mérhető a baktérium-pánik által okozott kár. Az E.coli botrány súlyosan rányomta bélyegét az EU és Oroszország kapcsolatára is. Vlagyimir Putyin miniszterelnök tegnap arról beszélt, ez az orosz zöldség- stop egyenesen az „orosz nép megmérgezéséről” szól. Putyin hangsúlyozta, hogy addig nem oldják fel az import-tilalmat, amníg nem azonosítják a baktérium eredetét. A német minisztrelnök megkérdőjelezte az intézkedéseket, szerinte az importtilalom elentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szellemével.

- Az olyan uborka, amelynek fogyasztását követően az emberek meghalnak, bűzlik- tette hozzá Putyin. Az orosz export kiesése a magyar szállítókat is érzékenyen érinti, hiszen az elmúlt években indultal emelkedésnek az ide irányuló zöldség- és gyümölcsszállítások- írja a keddi Népszabadság.
 


Hajsza az E.coli után
 

A magyar gazdák is súlyos veszteségről számolnak be, itthon forint milliárdokba fáj az E.coli-tól való rettegés. Az orosz importstop is súlyosbít a kialakult helyzeten, a hazai kétszázmilliárd forintot közelítő magyar zöldség-gyümölcs export 25 illetve 10 százalékát veszélyezteti a bizonytalanná vált német piac és az orosz stop. Ráadásul a belföldi kereskedésben már megjelent az unión belül ragadt olcsó áru. A magyar elnökség a válságos helyzet kezelésére agrártanácskozást hívott össze. Figyelembe veszik, hogy miként és milyen forrásból lehetne enyhíteni a károkat.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitWeb) elnöke Népszabadságnak nyilatkozva elmondta: biztosnak látszik, hogy a regisztrált kiesés mértéke csak az elmúlt két hétben milliárdos nagyságrendűre nőtt, de nem lehet megjósolni a következő időszakot. Az el nem adott áru súlyosan terheli a forgalmat, amitől minél előbb szabadulnának a termelők. A FruitWeb értékelése szerint a kialakult helyzet nagyon súlyos, és csak magas szintű politikai-gazdasági intézkedésekkel lehet csak érdemi változást elérni. Belföldön csak szigorú import- ellenőrzéssel és a garantáltan biztonságos hazai termelés promotálásával lehet újra életet vinni az ágazatba.
 

Ne legyenek elhamarkodott nyilatkozatok

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta: egy nagyon súlyos fertőzés történt, áldozatok vannak, de áldozattá vált egy olyan mezőgazdasági ágazat is, az uborka- és zöldségtermesztés, amely úgy látszik mentesül ez alól, nem onnan indult a fertőzés, ahonnan gondolták. Ahhoz, hogy az árak meginduljanak felfelé, ahhoz a vásárlók is kellenek. Az unió készletek kivonásával illetve visszatartásával is befolyásolni tudja a piaci helyzetet.

Mártonffy Béla a FruitWeb elnöke szerint az egész zöldség- gyümölcs ágazat európai hatósági ellenőrzési rendszerét át kell tekinteni. Szerinte elfogadhatatlan, hogy neves vizsgálóintézetek félinformációkat közölnek illetve rémhíreket keltenek, ezzel is generálva a pánikot. A FruitWeb szerint Magyarországnak is a spanyolok példáját kellene követni, azaz kártérítési igényt kellene bejelenteni a német hatóságokhoz.

A feldolgozókat, a vendéglátósokat, az iskolai, valamint az önkormányzati konyhaüzemeltetőket kérte arra Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz. A tárca vezetője Hír TV Rájátszás című műsorában a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóosztályának tájékoztatása szerint azt mondta: önhibáján kívül került nagy bajba az ágazat és több ezer munkahely is kockán forog. Fazekas Sándor szerint, ha az üzemeltetők kiállnak a termelők mellett és felvásárolják a felesleget, segítenek az ágazaton és a friss zöldségből egészséges, biztonságos ételeket főzhetnek a konyhákon. A helyi feldolgozáson, a különböző étkeztetési formákon keresztül le lehet vezetni a hirtelen keletkezett felesleget.

A miniszter úgy vélte: az elhamarkodott nyilatkozatok odáig vezettek, hogy az egész európai zöldségágazat, beleértve a magyar termelőket is megrendült. Ezért - jelzi a közlemény - Fazekas Sándor keddre Luxemburgba hívta uniós kollégáit, hogy tárgyaljanak a zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről. Bizonyos készletek kivonásával, visszatartásával az unió befolyásolni tudja a piaci helyzetet. A miniszter közölte: a vizsgálatok már felmentették az uborkát, így a fogyasztói bizalomhiány helyreállítása a legfontosabb feladat.


(mi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.