Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-14 14:00:00

A hetente templomba járók kevésbé cinikusak

Járj templomba, meggyógyulsz

A Yeshiva Egyetem vizsgálata szerint a vallásgyakorlás egészséges szokásokat alakít ki bennünk: aki rendszeresen jár templomba, kevesebbet dohányzik és iszik, továbbá hajlamosabb orvoshoz menni szűrésre.

Ha valaki rendszeresen eljár templomba, jobb mentális állapotba kerül, és lelkileg is egészségesebb egy friss kutatás szerint, amely a vallással és egészséggel foglalkozó szaklap, a Journal of Religion and Health novemberi számában jelent meg.

A kutatás során közel 93 ezer 50 évesnél idősebb, különböző etnikumú, vallású és anyagi
hátterű nő olyan tulajdonságait vizsgálták, mint az érzelmi egészség, az optimizmus, a depresszió, a cinizmus és az ellenségesség. Megnézték azt is, mennyire jellemző rájuk a segítségnyújtás, illetve mennyire számíthatnak mások segítségére, továbbá azt, hogyan viselik az élet terheit. Az eredmények szerint ha valaki rendszeresen jár istentiszteletre, többnyire pozitívabban szemléli az életet, és kevesebb köztük a depressziós is. A heti gyakorisággal templomba járók kevésbé cinikusak. A mostani tanulmány egy 2008-as vizsgálat folytatása, amelyből kiderült, hogy az istentiszteleteken való rendszeres részvétel az elhalálozás valószínűségét is csökkenti.

Mi lehet a magyarázat? Így jutalmazza Isten a templomjárókat jámborságukért? „Aki úgy gondolkodik, hogy ’elmegyek a misére, hátha akkor optimistább leszek,’ az valószínűleg téved – mondja a tanulmány szerzője, dr. Eliezer Schnall, aki klinikai pszichológiát oktat a Yeshiva Egyetemen. – A két dolog együtt jár, de ez nem jelent ok-okozati kapcsolatot. Az is lehet, hogy az optimistább emberek könnyebben fordulnak a vallási szertartások felé. Schnall rámutatott arra is, hogy a vizsgálatban csak idősebb nők vettek részt, így lehet, hogy ezek az egészséggel összefüggő előnyök férfiaknál vagy fiatalabbaknál nem állapíthatók meg.

Korábbi vallásvizsgálatok szerint a jótékony hatások az istentiszteleteken kialakított
ismeretségeknek, barátságoknak köszönhetők. „Próbáljuk összekapcsolni a pontokat – mondja
Schnall. – Azt tudjuk, hogy ezeknél az asszonyoknál kisebb az elhalálozás esélye, és a kedvező egészségügyi állapot összefüggésben állhat pszichés tényezőkkel.”Ám a vallás nem jár azért kizárólag pozitív eredményekkel. Schnall szerint például társas megterhelést is jelent, előfordulhatnak miatta nézeteltérések a családtagokkal, a lelkésszel vagy az egyház más tagjaival.


CBS - Reuters -mi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.