Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-23 20:00:00

Hoszonnégy percenként hal meg emiatt egy ember Magyarországon

Hogyan kerülhető el a hirtelen szívhalál?

Drasztikusan csökkenthető a hirtelen szívleállásban elhunytak száma, a csodaszer a füstmentesség, a napi félóra sport, a mediterrán étrend.

Hirtelen szívmegállás miatt 24 percenként meghal egy ember Magyarországon. A tragédiákról csak akkor értesül a közvélemény, amikor híres ember, netalán válogatott sportoló az áldozat. Fehér Miklós (labdarúgó), Kolonics György (kenus), Ocskay Gábor (jégkorongozó) és Varga Zoltán (labdarúgó) tragédiája után hetekig tartó kampányba kezdett a komplett hazai média, de a drámai körülmények feltárásánál semelyik médium nem tudott, nem akart messzebb menni. Pedig az életmódváltás népszerűsítése tömegek életét menthetné meg!


Az EU egyik legrosszabb aránya a miénk

A megmagyarázhatatlan és az esetek jelentős részében előre megjósolhatatlan tragédiák azonban orvosi körökben „rutinbetegségnek” számítanak: Magyarországon naponta 24 percenként megáll valakinek a szíve. Ez a szám a lakosság lélekszámához viszonyítva az egyik legmagasabb az Európai Unióban. A tragédiák nagy része azonban elkerülhető volna, ehhez nem kell más, csak egy kis odafigyelés, a berögzült rossz szokások elhagyása.

Füstmentesség, napi félóra sport, mediterrán étrend, normális testtömegindex, és az eredmény döbbenetes javulást hozhat. A hirtelen szívhalál kockázata drasztikusan csökkenthető, közölte a világ egyik legolvasottabb orvosi folyóirata, az Amerikai Orvosszövetség Hetilapja. A vizsgálat 80 ezer amerikai 1984 és 2010 között begyűjtött hirtelen szívhalálra és az életmódra vonatkozó adatait dolgozta fel.


A többség megmenthető volna

Egészséges életmódnak azt minősítették, ha valaki nem dohányzott, napi fél órát mozgással töltött, testtömegindexe nem haladta meg a 25 pontot és legalább 40 százalékban követte a mediterrán étrend szabályait, vagyis sok zöldséget, halat, gyümölcsöt és magvakat fogyasztott, kerülte a telített zsírokat és mérsékelten fogyasztott alkoholt. Ismét kiderült, a hirtelen szívhalál szoros összefüggésben áll az életmóddal. Az előbbiekben leírt egészséges életvitel esetén a hirtelen szívhalál kockázata 92 százalékkal bizonyult kisebbnek! L-a-s-s-a-n í-r-j-u-k: 92 százalékkal!!! Magyarországon 24 percenként szedi áldozatait a hirtelen szívhalált. Naponta 60 honfitársunkat veszítjük el. Egy héten 420-at. Egy 52 hétből álló évben 21 840-et. Kilencvenkét százalékuk megmenthetné önmagát.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.